Nieuwe conserveringstechnologieën: kwaliteit troef!

Over nieuwe conserveringstechnologieën voor de inactivatie van micro-organismen is er heel wat wetenschappelijke info beschikbaar. Het EU project NovelQ heeft de afgelopen 5 jaar, samen met 36 partners uit heel Europa, behoorlijke inspanningen geleverd om de wetenschappelijke kennis te vertalen. Een overzicht

In NovelQ werden volgende technologieën onder de loep genomen: Hoge Hydrostatische Druk behandeling (HHD), Pulsed Electric Fields (PEF), cold plasma en geavanceerde verhittingstechnologieën. Deze zogenaamde zijn stuk voor stuk alternatieven voor ‘klassieke’ thermische pasteurisatie en/of sterilisatie processen. Door een lagere thermische belasting hebben producten die via deze ‘emerging technologies’ behandeld worden, vaak een verser karakter dan hetzelfde product maar dan zuiver thermisch behandeld. Mogelijke oorzaken zijn: minder smaakafwijkingen (minder ‘kooksmaak’), minder thermische beschadiging van nutritioneel waardevolle componenten (bv vitaminen) en een beter behoud van textuur.

Resultaten NovelQ

In oktober 2010 deelde NovelQ haar resultaten in Wageningen met het ‘Industry Advisory Platform’ waar Flanders’ FOOD deel van uitmaakt. Op een minisymposium werden de nieuwste wetenschappelijke inzichten toegelicht. Indien u nog toegang wenst tot de resultaten, dan volstaat het om gratis aan te sluiten bij het ‘Industry Advisory Platform’. Meer info via stefan.coghe@flandersfood.com

De projectresultaten worden eveneens uitvoering beschreven in verschillende artikels in de oktober editie van het magazine ‘NewFood’ (Volume 13, Issue 5). Dit zijn de titels:

 • Demonstration of novel technologies and advanced heating has been a key goal for NovelQ
 • How to compare novel and conventional processing methods in new product development: A case-study on orange juice
 • Novel processing and sustainable food production – a perfect match or not?
 • Packaging challenges for novel processed food
 • Hygienic design of novel processing equipment
 • From laboratory-scale to pilot-scale
 • Hygienic assembly and transfer of food products: A demonstration system for the automatic processing of vegetables
 • The decision support tool to select appropriate technologies for specific industries
 • The NovelQ 10C approach towards SMEs
 • An interview with Dr Jürgen Lucas
 • Predictive shelf life modelling of orange juice treated by novel processing

Marktintroducties

Op de afsluitende ‘Industry Advisory Platform’ vergadering van NovelQ was er ook een technologiemarkt met verschillende demonstraties van praktische toepassingen. In slechts 5 jaar tijd hebben verschillende ‘emerging technologies’ immers hun weg gevonden naar de Europese markt dankzij de spirit van ondernemers en een solide wetenschappelijke basis in Europa. Het aantal hoge druk gepasteuriseerde producten in de markt is verviervoudigd. Deze behandeling wordt intussen breed toegepast in bijvoorbeeld vruchtensappen, vleeswaren, tapas en kant-en-klaarmaaltijden. Daarnaast worden de eerste producten, verhit via Ohmse verwarming, verkocht, werden 10 of meer ‘Pulsed Electric Field’ eenheden geïntroduceerd en werden de eerste 5 cold plasma oppervlakte desinfectoren gelanceerd.

Vijf jaar geleden was de mening van de industrie over nieuwe conserveringstechnologieën in het algemeen dat het erg interessant was, maar nog te ver weg voor businesstoepassingen. Nu zijn er verschillende toepassingen, innovaties, onvoorziene en bruikbare uitkomsten, en ook spin-off mogelijkheden.

Iets voor uw bedrijf? ‘Decision support system’!

In de voorbije jaren werd duidelijk dat de variëteit en complexiteit van ‘emerging technologies’ een belangrijke bottleneck is voor bedrijven bij beslissingen om te investeren in deze nieuwe conserveringsmethoden. De voor- en nadelen van verschillende technologieën werden reeds uitvoering beschreven in boeken. Tot voor kort was het echter niet eenvoudig om, voor specifieke applicaties, de meest geschikte technologieën te vergelijken. Om deze reden werd door NovelQ een ‘decision support system’ ontwikkeld.

Aan de hand van een korte lijst van specifieke vragen kan een gebruiker makkelijk evalueren of een bepaalde technologie relevant is voor de eigen producten en of de implementatie economisch haalbaar is. Door de gegeven antwoorden worden nieuwe technologieën gerangschikt volgens bruikbaarheid. Per technologie wordt ook verduidelijkt waarom deze technologie al dan niet geschikt is. De tool heeft ook een menu structuur met uitgebreide info over toepassingen, producten die op de markt beschikbaar zijn, mogelijke verpakkingen, productkwaliteit, pre- en post processing stappen en onderzoeksfaciliteiten. Het ‘decision support system’ is volledig toegankelijk voor de leden van het ‘Industry Advisory Platform’


Het NovelQ ‘Industry Advisory Platform’

NovelQ was een geïntegreerd project gefinancierd door de Europese Commissie binnen het 6de kader programma. Aan het project was een ‘Industry Advisory Platform’ verbonden waar intussen meer dan 75 bedrijven en organisaties lid van zijn (6 uit België). Dit platform gaf input aan het project m.b.t. de industriële ervaring op het gebied van (nieuwe) technologieën en kreeg toegang tot de laatste resultaten op dit gebied. Nieuwe leden zijn, ook na afloop van NovelQ, nog steeds welkom.

Meer info via stefan.coghe@flandersfood.com


Bronnen

 • www.novelq.org
 • www.newfoodmagazine.com