Slimme verpakkingstechnologie voor farma en voeding

Het Nederlandse Holst Centre onderzoekt in zijn programma 'smart packaging' nieuwe materialen, processen en toepassingen om tot een nieuw soort intelligente verpakkingen te komen. Het doel is om draadloze sensoren en andere elektronische componenten op dunne, flexibele plastic lagen te integreren. De eerste toepassingen voor de farma zijn er al, men kijkt nu verder naar voedingsverpakkingen.

Slimme doordrukstrips

Een eerste focus voor het 'Smart packaging' programma zijn intelligentie doordrukstrips voor de farmaceutische industrie.

Deze staan patiënten bij bij het volgen van een medicatiekuur door het automatisch bijhouden van wanneer een pil uit de verpakking is gedrukt. Patiënten kunnen zich hierdoor beter aan hun voorgeschreven medicatie houden, waardoor elk jaar wereldwijd 150000 levens zouden kunnen gered worden.

De toepassingen die vandaag reeds op de markt zijn, zijn relatief groot en kostelijk om te implementeren. Het 'smart packaging' programma wil hier iets aan veranderen.

De onderzoekers van het Holst Centre willen heel dunne en flexibele elektronica ontwikkelen die kan geïntegreerd worden in de verpakking van de doordrukstrips. Dankzij 'Roll-to-roll' en laminatietechnieken zouden ze aan een lage kost geproduceerd kunnen worden.

Het programma kent nog verschillende uitdagingen zoals de integratie van een batterij. Een printbare batterij, rechtstreeks op de folie staat op het onderzoeksprogramma.

Van farma naar voeding

De technologieën die gebruikt worden voor het maken van intelligente doordrukstrips kunnen ook toegepast worden op andere sectoren, zoals de voeding. Een voedingsverpakking met geïntegreerde sensoren zou kunnen leiden tot een betere garantie van versheid en kwaliteit voor de consument en het tevens mogelijk maken dat retailers hun voorraden een efficiëntere manier beheren en productauthenticiteit beter controleren.

Om de noden en opportuniteiten voor de voedingsindustrie in kaart te brengen heeft het TIS project 'Intelligence For Food' in dit kader reeds een aantal brainstormsessies georganiseerd in samenwerking met Pack4Food. Voor meer info of interesse in deze technologie kan u steeds bij ons terecht.

Bronnen