‘Natuurlijk’ verkopen

U wil uw product als ‘natuurlijk’ op de markt brengen. Hoe krijg je dit het best aan de klant verkocht?

‘Natuurlijk’ is een belangrijke trend binnen de voedingsindustrie. 23 % van de nieuwe productlanceringen in 2008 claimen namelijk dat er geen additieven of bewaarmiddelen toegevoegd zijn (Mintel). Maar wat verstaat de consument zelf precies onder ‘natuurlijk’. Door hier rekening mee te houden, kan je je klanten namelijk sneller overtuigen.

Natuurlijk

Producten die eerder een fysische dan chemische verandering ondergaan, waar zo weinig mogelijk processing aan te pas komt en waar de ingrediënten beschreven zijn volgens de gangbare naam (ipv   E-nummers) worden als meer natuurlijk ervaren. 


Een aantal stellingen die consumenten verstaan onder ‘natuurlijk’ worden hier voorgesteld.  

  • Chemische veranderingen zijn minder ‘natuurlijk’ dan fysische veranderingen.  Maar binnen de fysische veranderingen is ook een rangorde aanwezig. Zo wordt gemixte soep als natuurlijker ervaren dan gepureerde soep en gepureerde soep als natuurlijker dan gedroogde en gerehydrateerde soep.  Binnen de chemische veranderingen ziet men geen rangorde. 
  • Hoe meer processing, hoe minder natuurlijk een product ervaren wordt.
  • E-nummers worden altijd als minder natuurlijk beschouwd dan hun chemische of gangbare naam. Maar afhankelijk van geslacht en scholingsgraad zijn hier toch een aantal kanttekeningen. Zo willen geschoolde vrouwen wel meer informatie over de additieven die onder hun gangbare naam op de verpakking staan. 
  • Ingrediënten of nutriënten toevoegen vermindert het gevoel van natuurlijkheid. Fruitsap is natuurlijker dan fruitsap met 2, 4 of 6 % toegevoegde fruitpoeder. Kleine hoeveelheden van additieven zijn voor de consument ‘natuurlijker’ dan grote hoeveelheden: 2 % toegevoegde fruitpoeder is natuurlijker dan 6 % toegevoegde fruitpoeder.
  • Het mengen van gelijkaardige ingrediënten geniet de voorkeur van de consument. Zo is fruitsap met fruitpulp meer natuurlijk dan tomatensaus met fruitpulp of is wortelsoep met zwarte wortelconcentraat meer natuurlijk dan tomatensaus met zwarte wortel concentraat.

Bron

Appetite, 54 (3), 557 – 563. Consumers’ rating of the natural and unnatural qualities of foods.