Twee nieuwe natuurlijke intensieve zoetstoffen

PepsiCo en Cargill hebben patenten ingediend voor nieuwe natuurlijke intensieve zoetstoffen uit haver en een Zuid-Afrikaanse plant.

PepsiCo

De afdeling Quaker Oats van PepsiCo kan uit haver met behulp van enzymen een natuurlijke zoetstof maken. Deze zoetstof kan als supplement of als suikervervanger gebruikt worden in graan gebaseerde voedingsproducten. Quaker is er van overtuigd dat deze zoetstof voor verschillende applicaties kan dienen. Zo zou de zoetstof gebruikt kunnen worden in havermout en andere kant-en-klare granen, dranken en pudding. De applicaties zijn nog volop in testfase.

De zoetstof is eigenlijk gedroogde gehydrolyseerde haverbloem. De bloem kan afkomstig zijn van volkoren havergries, haverbloem, geplette haver of gedeeltelijk vermalen haver en havermout.

Cargill

Cargill heeft een patent ingediend voor de toepassing van een nieuwe zoetstof, een specifieke stereo-isomeer van monatin – een natuurlijk voorkomende intensieve zoetstof die geschikt is als tafelzoetstof en als zoetstof voor voeding en dranken.

Monatin heeft geen, zoals andere intensieve zoetstoffen, bittere metalige, zure of adstringente nasmaak. Het is ook stabieler dan aspartaam, heeft een zuiverdere smaak dan saccharine, is zoeter dan sucralose en heeft niet de zoethoute nasmaak die soms met stevia gebaseerde zoetstoffen geassocieerd wordt.

Er wordt verwacht dat deze zoetstof economisch competitief kan zijn met andere intensieve zoetstoffen.

Monatin is een natuurlijk voorkomende intensieve zoetstof geïsoleerd uit de Zuid-Afrikaanse plant Sclerochiton ilicifolius. Monatin bevat bijna geen koolhydraten of suikers en heeft bijgevolg zo goed als geen calorie-inhoud. Monatin komt voor als verschillende stereo-isomeren die allemaal potentieel hebben in de zoetstoffenindustrie, ofwel als individueel ingrediënt ofwel als mengsel.


Bronnen

  • Foodnavigator-usa.com
  • Meer info over intensieve zoetstoffen:
  • Flanders’ FOOD publicatie: voedingsingrediënten
  • Leatherhead Food Research (LFR) publicatie: The Global Market for Intense Sweeteners