Wat zijn E-nummers?

Stoffen met een E-nummer worden vaak beschouwd als onveilig, terecht of onterecht?

Additieven worden als hulpstoffen in voedingsmiddelen toegevoegd om bepaalde eigenschappen, zoals uiterlijk, kwaliteit en houdbaarheid te verbeteren of te behouden. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat voedingsproducten beter bewaard blijven (conserveermiddelen) of een mooier uitzicht vertonen en beter smaken (kleur- en smaakstoffen).

Tabel 1. Voedseladditieven volgens E-nummer gerangschikt naar functie

E-nummer

Voedseladditief

E100-E180

Kleurstoffen

E200-E252

Conserveermiddelen

E260-E297

Voedingszuren / Conserveermiddelen

E300-E321

Antioxidanten

E322-E385

Voedingszuren

E400-E495

Emulgatoren, stabilisatoren, geleermiddelen en verdikkingsmiddelen

E420-E421

Zoetstoffen

E500-E586

Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen

E620-E650

Smaakversterkers

E900-E914

Glansmiddelen en antischuimmiddelen

E920-E927

Meelverbeteraars

E938-E949

Verpakkingsgassen

E950-E968

Zoetstoffen

E990- en verder

Overige hulpstoffen, waaronder gemodificeerde zetmelen en enzymen


Veel consumenten denken onterecht dat additieven of stoffen met een E-nummer onveilig zijn. Om toegepast te mogen worden, moeten additieven aan strenge eisen voldoen. De hulpstof mag geen gevaar voor de gezondheid opleveren en moet een toegevoegde waarde hebben in het product. Na toelating als additief in de Europese Unie krijgen ze een E-nummer.

Ingrediëntenleveranciers kunnen niet zomaar een stof als additief op de markt brengen. Er moet eerst een controleprocedure doorlopen worden. De ADI of aanvaardbare dagelijkse inname moet worden vastgesteld, dit is de gemiddelde hoeveelheid van een stof die je gedurende je hele leven iedere dag kan binnenkrijgen zonder nadelige gevolgen voor de gezondheid. De ADI wordt meestal vastgelegd op basis van dierproeven. Hierin worden verschillende doses van de stof toegediend om vervolgens de dosis te bepalen waarbij er geen waarneembare negatieve effecten optreden (no-observed adverse effect level of NOAEL). De ADI wordt vervolgens berekend door de NOAEL te delen door 100 zodat rekening gehouden wordt met een ruime veiligheidsmarge. We kunnen er dus op vertrouwen dat alle additieven veilig zijn.

Bronnen

  • Weet wat je eet – Alles over E-nummers en etiketten (2009). Stichting Voedingscentrum Nederland, Den Haag, p.77.
  • Peters, S. (2009). Angst voor E-nummers: veilig of niet? Voeding nu, 1/2, 14-17.