Levensmiddelen langer houdbaar, de uitdaging voor innovatieve bedrijven

Persbericht – 12 mei 2009

Levensmiddelen langer houdbaar, de uitdaging voor innovatieve voedingsbedrijven

Flanders’ FOOD, het kennisplatform van de Vlaamse Overheid, brengt onderzoekers en bedrijven samen om een antwoord te bieden op deze nieuwe trend.

Onze gewijzigde levenswijze met drukke baan en veel nevenactiviteiten is van invloed op de manier waarop we voedsel kopen en bewaren. We eten meer voorverpakte voeding en willen die ook langer bewaren in onze koelkast. Nochtans willen we niet dat de voedingswaarde noch de smaak worden aangetast, laat staan dat al het lekkers dat we kopen bederft.

Daarenboven worden we steeds veeleisender naar de kwaliteit en lezen we meer dan ooit de inhoud van de label op de voedingsproducten. De trend naar natuurlijke conservering met minder of geen gebruik van E-nummers en het gebruik van natuurlijke ingrediënten kent een opmars.

De voedingsindustrie wil inspelen op deze twee trends. Maar belangrijk is dat de bedrijven nog altijd moeten zorgen dat hun producten tijdens bewaring niet bederven en veilig zijn. Maw dat zo weinig mogelijk bedervers of pathogenen in het voedsel voorkomen.

Bedervers zijn micro-organismen die, zoals het woord het zegt, bederf veroorzaken. Eenmaal deze micro-organismen floreren, is het product sensorisch niet langer attractief. Consumenten zullen deze producten niet meer opeten. Een voorbeeld hier van is zure melk.

Pathogenen zijn micro-organismen die voedselinfectie veroorzaken. Bekende voorbeelden zijn Salmonella en Listeria monocytogenes.

 

Flanders’ FOOD, het kennisplatform voor de voedingsindustrie opgericht met steun van de Vlaamse overheid, helpt voedingsbedrijven om de houdbaarheid van voeding te verlengen. Samen met Vlaamse wetenschappers worden onderzoeksprojecten opgestart. Er zijn niet minder dan 9 projecten rond innovaties voor een langere houdbaarheid van voeding.

 

De projecten hebben betrekking op:

  • de impact van de verhittingswijze van het voedsel op de mate van bederving, of wat er in de lucht nu voor zorgt dat een product sneller of minder snel bederft
  • het gebruik van natuurlijke oliën die er voor kunnen zorgen dat voeding op een natuurlijke wijze wordt geconserveerd
  • meer technologie gerelateerde onderwerpen zoals welke reinigingssystemen of detectiemethoden beter geschikt zijn

Bedrijven die wensen deel te nemen aan de voorselectie van projecten kunnen surfen en zich inschrijven op www.flandersfood.com

Wie belangstelling heeft in de ingediende projecten kan die steeds bekijken op www.flandersfoodprojecten.com. Bedrijven kunnen met hun vragen ook steeds terecht op het nr. 02 788 43 64.

Wie is Flanders’ FOOD?
Flanders’ FOOD vzw is een kennisplatform dat overheidssubsidies efficiënt inzet om voedingsbedrijven een competitieve voorsprong te geven. Flanders’ FOOD doet dit via samenwerkingsprojecten, het oplossen van problemen van wetenschappelijke en technologische aard opleidingen en netwerking. 193 bedrijven en 27 kennisinstellingen zijn vandaag lid van Flanders’ FOOD.

Coördinaten:
De heer Erwin Lamot
Directeur Flanders’ FOOD
GSM: 0473 59 03 23
Tel: 02 788 43 64
Erwin.Lamot@flandersfood.com
www.flandersfood.com