Crisis en trends = innovaties

Trendwatcher Adjedj Bakas raadt bedrijven aan om de crisis te gebruiken om te innoveren. En gebruik trends als bron van inspiratie om te innoveren.

Crisis: kans of bedreiging

Een grote technologische evolutie wordt vaak voorafgegaan door een crisis. Zo kwam de telefoon er na de crisis van de jaren ’30 en de pc en het internet boomden na de crisis van de jaren ’80. De creativiteit neemt toe tijdens crisissen. De vraag die zich immers opdringt is waar kunnen we geld vandaan halen? Innovaties, en nieuwe manieren van werken, bieden hier een antwoord op.

Innovaties komen er door enthousiaste mensen in je team te hebben. Je hebt verhalen, liefde en passie nodig om innovaties verkocht te krijgen aan je medewerkers, financiers, bazen, enz.

E van Economie = E van Emotie 


Hoe reageert de consument in tijden van crisis

De consument blijft voorzichtig, spaart veel en is doorgaans soberder. Wat men koopt ziet er soberder uit, is degelijk en robuust. Dat zie je terug in bv. de horloges voor mannen en vrouwen die terug kleiner worden. Mensen hebben geleerd te pingelen en de consument anno 2010 betaalt niet meer zomaar elke vraagprijs. Er wordt meer gekocht op internet en prijsvergelijkingen worden meer gebruikt. Desondanks blijven we een verwenbudget van ongeveer 10 % van ons jaarinkomen spenderen. Het verwenbudget zorgt er voor dat we de moed er in houden en deze tijden van schaarste doorkomen. 

Voeding: we gaan weer genieten van kleine dingen

Thuis eten mensen graag versgebakken brood of een goed stuk vlees. Maar vega wordt mega: vegetarisch eten neemt toe. En als we uit eten gaan, zijn service en een ‘free refill’ belangrijk. In 2010 eten de mensen doordeweeks vaker thuis dan in eerdere jaren. Traiteurs, afhaalrestaurants en kwaliteitslagers doen hierdoor goede zaken.

 Cypriotische haloumi-kaas en andere kaassoorten worden populairder. De gekookte aardappel is terug, ook in restaurants. Geen lattes, cappuccino’s of frappucinno’s meer: rond koffietijd bestellen mensen weer een gewone kwaliteitskoffie. Daarbij eten ze een macaron en geen cupcake meer. Ook kaneelbiscuits doen het goed en de infusion-thee rukt op. Lunchen doen ze met een uitsmijter, tabouleh of een franse pannenkoek. Bierfabrikanten komen met bananen-, gember- en kokosbiertjes. Ook populair worden gin, cider, whisky-sour, pastis en campari-soda. Op de alcoholvrije markt komt de menthe à l’eau op. In steeds meer restaurants mag je je eigen wijn meebrengen. Ook de ouderwetse garnalencocktail ie terug. Flamberen aan tafel is weer terug. De ouderwetse ijssalon komt terug en ijsfabrikanten lanceren bloemenijssoorten, zoals rozenijs, viooltjesijs en jasmijnijs.

Bronnen

  • Adjedj Bakas, Trendwatcher, Algemene Vergadering Flanders’ FOOD 2010
  • Trendrapport 2010: www.bakas.nl