Combinatie van natuurlijke extracten als antimicrobieel middel

Het gebruik van combinaties van EDTA, lysozym, rozemarijn- en oregano-olie biedt potentieel als ‘bewaarmiddel’ voor vleesproducten.

In een studie rond de bewaring van vacuümverpakte, halfgekookte kipfilet (18 dagen, 4°C), werd het effect van EDTA, lysozym, rozemarijn- en oregano-olie en combinaties ervan nagegaan. De houdbaarheid werd geëvalueerd op basis van zowel microbiële als sensorische analyse. De resultaten toonden aan dat een combinatie van natuurlijke anti-microbiële componenten potentieel bieden in houdbaarheidsverlenging.

Opzet van de studie

  • Bewaring gedurende 18 dagen bij 4°C
  • Geteste stalen: referentie (luchtverpakt) ; vacuümverpakt met 1,5% w/w EDTA-lysozyme oplossing ; vacuümverpakt met 0,2 % v/w rozemarijn-olie ; vacuümverpakt met 0,2 % v/w oregano-olie ; vacuümverpakt met EDTA-lysozyme oplossing en rozemarijn-olie ; vacuümverpakt met EDTA-lysozyme oplossing en oregano-olie

Resultaat

  • vacuümverpakt met EDTA-lysozyme oplossing en rozemarijn-olie ; vacuümverpakt met EDTA-lysozyme oplossing en oregano-olie waren de meest efficiënte combinaties in het remmen van de groei van gram-positieve en negatieve bacteriën, ze bleken minder effectief in het remmen van gisten
  • houdbaarheidsverlening (microbieel + sensorisch) van 6 dagen: vacuümverpakking ; vacuümverpakt met 0,2 % v/w oregano-olie
  • houdbaarheidsverlening (microbieel + sensorisch) van 7-8 dagen: vacuümverpakt met EDTA-lysozyme oplossing en oregano-olie ; vacuümverpakt met EDTA-lysozyme oplossing en rozemarijn-olie

bron en meer info

Athina G. Ntzimani, Vasiliki I. Giatrakou, Ioannis N. Savvaidis (2010). Combined natural antimicrobial treatments (EDTA, lysozyme, rosemary and oregano oil) on semi cooked coated chicken meat stored in vacuum packages at 4 °C: Microbiological and sensory evaluation. Innovative Food Science & Emerging Technologies, Vol11( 1), Pag. 187-196

leveranciers van natuurlijke extracten: Danisco, Naturex, Kemin, Raps, Robertet, Vitiva