Creëer een positieve sfeer op de werkvloer

Bloemen hebben een positieve invloed op mensen. Door de juiste keuze van bloemen kan je een positieve sfeer creëren.

Bloemen hebben een positieve invloed op mensen. Daarom breng je bloemen mee op ziektebezoek of als cadeau bij speciale gelegenheden zoals verjaardagen, huwelijksverjaardagen en andere feesten. Maar het blijkt dat bloemen ook een positieve atmosfeer creëren op de werkvloer.

Nederlandse onderzoekers van de universiteit van Wageningen gingen het waarom na.

Bloemen en het onderbewustzijn

De studie toonde aan dat bloemen een positieve invloed hebben op het onderbewustzijn. Het blijkt immers dat bloemen zorgen voor een aangename herinnering. Mensen waarmee je in contact komt, worden als vrolijker, warmer, aangenamer en toegankelijker ervaren. Tegelijkertijd komen ze minder arrogant, gespannen, egocentrisch, verlegen, achterdochtig en gehumeurd over. Er moet wel over gewaakt worden dat de bloemen vers en goed verzorgd zijn.

Bloemen hebben een specifiek doel

Niet alle bloemen zijn in alle situaties geschikt. Zo blijkt dat witte lelies en rozen vooral geschikt zijn als decoratie in de kerk en bij begrafenissen, terwijl grote snijbloemen zoals flamingoplant (Anthurium) en Cymbidium orchideeën de voorkeur genieten in ontvangstruimtes.

Er zijn 3 essentiële aspecten waarmee rekeningen gehouden moet worden wanneer je bloemen kiest:

  1. De personen die de bloemen zien
  2. De bloemen zelf (kwaliteit, type, etc.)
  3. De context of locatie waarin de bloemen staan.

Natuurlijk moet je ook aandacht hebben voor de individuele achtergrond en smaak van mensen. Hierdoor hechten ze andere waarden aan bloemen. Dit kan je vertalen in een marketing aanpak die gebaseerd is op de identificatie en karakterisering van verschillende consumenttypes. Dergelijke segmentatie van de eindgebruiker kan dienen als een ideale startbasis voor de ontwikkeling van specifieke doelproducten en marketing concepten.

De aanpak van de studie

Er werden 64 testpersonen uitgenodigd voor een lunch. Dit was een vals voorwendsel om de ware reden van de studie te verzwijgen. Ze werden over 4 verschillende zalen verdeeld. Deze waren identiek op bloemdecoratie na. Het gedrag van de personen werd met een camera opgenomen. Na de maaltijd toonde de projectleider foto’s aan de testpersonen en vroeg hen om de karakteristieken van mensen op de foto’s te evalueren. Dit is een erkende techniek om op een betrouwbare manier de emotionele status van een persoon te evalueren.

Een week later kwamen de testpersonen terug voor een tweede test. Nu moesten ze een geheugentest ondergaan. Eén van de vragen was om een algemene indruk te geven van hun ervaring van de eerste test en ook de kenmerken van de testkamer weer te geven. Verder werden ze ook gevraagd welke bloemen in dergelijke situaties gebruikt moeten worden. Tenslotte werden 16 testpersonen zeer uitgebreid geïnterviewd over het gebruik van bloemen in verschillende situaties waarin ze bewust waren dat er stonden.

Bron

ESN