Bisfenol A (BPA) steeds meer in de aandacht!

Via verschillende informatiestromen sijpelt de verhoogde aandacht voor Bisfenol A (BPA, Bisphenol A) steeds meer door. In Canada wordt er gezocht naar mogelijke hoeveelheden in babyvoeding verpakt in glazen bokalen met een metalen deksel. Een Zwitserse producent van Aluminium flessen zou BPA in zijn containers verwijderd hebben. Verschillende bedrijven zoeken naar alternatieven voor hun bestaande materialen.

In het artikel “Alternatieven voor polycarbonaat, Niet evident!” (februari 2009) werd BPA in polycarbonaat besproken. Wat nu opvalt is dat er bij onderzoek naar mogelijke invloed op het menselijk hormoonstelsel niet enkel meer over polycarbonaatflessen wordt gesproken. Er wordt bijvoorbeeld ondertussen ook verwezen naar BADGE (Bisphenol A diglicydyl ether) dat in coatings wordt gebruikt als cross-linker en er loopt ook onderzoek ivm carcinogene eigenschappen van deze componenten (Foodqualitynews).

Er zijn niet alleen meer verschillende verpakkingen bij betrokken, maar ook meer verschillende (bij)producten.

Deze evolutie toont aan dat wat grootschaliger onderzoek naar gebruik van verpakkingsmaterialen in onze huishoudens, waarbij mogelijke migratieaspecten en hun gevolgen op de volksgezondheid in rekening gebracht worden een nuttige oefening kan zijn. Hierdoor kan meer kennis vergaard worden over waar het precies om gaat en kan beter ingeschat worden wat de gevaren zijn en hoe groot ze zijn. Een studie waarbij het huishoudelijk gebruik van verpakkingsmaterialen in Portugal werd gekarakteriseerd kan hierbij ideeën geven.

Bronnen