Nieuwe ontwikkelingen in voedselveiligheid

Tijdens het seminarie van Food Micro & Innovations over ‘Nieuwe ontwikkelingen in Voedselveiligheid’ kwamen twee decontaminatie-methoden aan bod: bacteriofagen als natuurlijke oplossing voor pathogenen op levensmiddelen, en het gebruik van water en lucht voor het decontamineren van rauwe producten.

EBI Food Safety heeft op basis van de bacteriofagentechnologie een product ontwikkeld ter bestrijding van Listeria monocytogenes door gebruik te maken van natuurlijke organische bacteriofagen onder de merknaam Listex™ P100. Listex is een vloeibaar product met een hoge concentratie aan specifieke anti-Listeria bacteriofagen dat niet alleen kan aangewend worden in kazen, maar ook op en in vis, vlees en kant-en-klare maaltijden. Afhankelijk van product en omstandigheden kan het eenvoudig op verschillende manieren worden toegepast: producten kunnen worden gedompeld of besproeid of Listex kan toegevoegd worden aan de pekel. Het effect van een behandeling met Listex wordt voornamelijk bepaald door een gepaste combinatie van concentratie en tijd. Studies hebben eveneens aangetoond dat het geen enkele invloed heeft op chemische, fysische en organoleptische eigenschappen van het product, noch op gewenste functionele fermentatieprocessen.

Innovative Water Concepts (IWC) introduceerde de Undine®-reinigingstechniek. Undine is een innovatieve reinigingstechniek waarbij water en lucht met elkaar worden vermengd. De sproeier is voorzien van twee mengkamers waardoor een zeer fijne nevel ontstaat. De straal is veel zachter dan bij een manuele spuit zodat er minder beschadiging optreedt aan apparatuur en product. Door het mengen van water en lucht kan bij reiniging het watergebruik tot 90% verminderd worden. Dit leidt eveneens tot een minimalisering van aërosolen en een aanzienlijke energiebesparing. De techniek kan onder andere toegepast worden voor de reiniging van producten, machines en transportbanden.

Bron

EBI Food Safety (www.ebifoodsafety.com)

IWC (www.iwc-international.com)