Fabricage en verpakken van vleesbereidingen zonder mensenhanden

Een machine die zonder mensenhanden worsten fabriceert en verpakt met een snelheid van tweehonderd producten per minuut. Dat doet de Robotic-Pack-Line.

Tijdens Anuga FoodTech (10-13/03/2009, Keulen) demonstreerde K-Robotix (Duitsland) de Robotic-Pack-Line als modulaire productie- en verpakkingslijn voor de productie van worsten en mini-hamburgers.

De robottechnologie wordt sinds jaren gebruikt in andere sectoren waarvan de automobielsector de belangrijkste is. Robotontwerpers duwen de technologie nu ook in de richting van de voedingsindustrie omdat deze een oplossing kan bieden aan de nood voor strikt hygiënische omstandigheden tijdens de productie van levensmiddelen. Mensen zijn immers de grootste bron van contaminatie in een productieomgeving.

De Robotic-Pack-Line is een modulaire productie- en verpakkingslijn die verschillende systemen zoals scheiden, doseren, verpakken en labellen combineert in één industriële robot. De lijn voert de volledige reeks aan acties uit tot en met het afgewerkte product dat reeds op paletten gestapeld wordt en klaar is voor transport. Het modulaire design laat toe de lijn aan te passen naargelang de specifieke toepassing.


Figuur: voorbeeld van een Robotic-Pack-Line

Tijdens Anuga FoodTech 2006 werd een productielijn gedemonstreerd waarbij worsten werden gemaakt. Over de hele lijn zijn slechts twee mensen nodig om enkel de bevoorrading van het vlees, darmen en verpakkingsmaterialen te voorzien. Het rauwe vlees wordt in een aseptische ruimte in een trechter gebracht waarna het verder kan afgevuld worden in darmen. De worsten komen op een volgende transportband terecht aan een snelheid van tweehonderd producten per minuut. De afgewerkte worsten worden gescand zodat elke worst kan gelokaliseerd worden. Deze informatie wordt onmiddellijk doorgestuurd naar twee krab-achtige robots met elk drie armen die in staat zijn om de individuele worsten op te pikken, aseptisch verder te transporteren en per vijf te verpakken. Na de verpakkingen met een inert gas te begassen (MAP), bewegen ze naar een volgende machine die verpakte producten labelt en weegt. Een andere robot pikt vier verpakkingen tegelijk op en plaatst ze in een karton. Eenmaal het karton gevuld, transporteert een grotere robotarm de verpakkingen naar een pallet waarop maximum vijftig kartons kunnen worden gestapeld. Deze pallet wordt automatisch vastgebonden en klaargezet voor transport.

De Robotic-Pack-Line heeft reeds bewezen dat een veilige, snelle en hygiënische processing van levensmiddelen mogelijk is. De voedingsindustrie neemt voorlopig een afwachtende houding aan om de technologie te introduceren omwille van de hoge investeringskost. Rolf Peeters, eigenaar van K-Robotix, is er evenwel van overtuigd dat K-Robotix in de toekomst meer en meer een belangrijke rol zal spelen bij toepassingen in de voedingsindustrie.

Meer info kan verkregen worden via: www.robotik-pack-line.de

Bronnen

  • foodproductiondaily.com
  • meatandmeal.nl