Lekker en gezond - of toch niet?

De lijst voedingsmiddelen met weldadige eigenschappen wordt steeds langer. Denk maar aan groene thee, açai, cranberry, aloë vera, gember, … Producenten spelen in op de gezondheidstrend door deze ingrediënten toe te voegen aan allerhande voedingsmiddelen – of hun aroma…

Groene thee, granaatappels, bosbessen, goji en açai bessen barsten van de anti-oxidantia. Witte thee, chillies en pompelmoes zouden dan weer helpen bij de controle van overgewicht. Vis en walnoten maken je slimmer dankzij hun omega-3 vetzuren, gember en look werken zuiverend en aloë vera is gewoon goed voor vanalles en nog wat. En het beste is dat deze ingrediënten niet alleen gezond zijn, maar ook lekker!

Maar een bosbessentaart blijft natuurlijk een taart, rijk aan vet en suikers, ook al liggen er nog van die gezonde bosbesjes op (die door het bakken wellicht ook het grootste deel van hun gezonde eigenschappen kwijtgeraakt zijn). Producenten kunnen dus hun producten een gepercipieerde nutritionele ‘boost’ geven door deze ingrediënten toe te voegen. Het effect dat zo’n gezond ingrediënt heeft op de perceptie van de consument wordt het ‘healthy halo’ effect genoemd. Zelfs toevoeging van een aroma kan reeds een ‘healthy halo’ creëren. Want frisdrank met het aroma van açai bessen, en een prentje van wat bessen lijkt nu eenmaal gezonder dan pakweg cola.

Aroma’s van ‘superfruits’ en andere ‘superingrediënten’ doen het dan ook erg goed in de frisdrankensector en gearomatiseerde waters. Maar ook cakes, koekjes, snoepgoed en chocolade met healthy halo’s worden teruggevonden. Vooral ongezonde producten dus, en dat is ook logisch. De consument van nu wil niet langer kiezen tussen gezond of lekker, maar wil het allebei. Dus als die consument voor zichzelf een lekkernij koopt, die ook nog eens gezond lijkt te zijn, is de keuze snel gemaakt.

Veel van deze producten kunnen evenwel geen claim maken op de nutritionele eigenschappen van de ‘superingrediënten’, maar dat is ook niet nodig. De reputatie ervan is reeds voldoende om de consument te doen geloven dat hij een gezondere keuze maakt.

Bronnen

  • Roskelli Nick (2007) Healthy Halo: Flavors that influence purchase decisions. Stagnito’s New Products Magazine, June 1.
  • Halliday Jess (2009) Who’s Hoodwinked by a healthy halo? FoodNavigator.com, April 20.