Eten we vanavond thuis of op restaurant?

Overal waar je kijkt of luistert, wordt de economische crisis benadrukt. Deze crisis heeft ook gevolgen voor het buitenshuis eten.

In 2008 gingen minder mensen uit eten naar restaurants, snack bars of fast food ketens. Dit kan verklaard worden door de verminderde koopkracht (de economische crisis…) die mensen ontmoedigt om buitenshuis te eten. Een andere belangrijke reden is de aanwezigheid van de zogenaamde‘Y generatie’. Deze generatie van jong mensen, ook wel de ‘internet generatie’ genoemd, houdt van thuis zijn, televisie kijken en werken op de computer. Hierdoor zijn zij minder geneigd om uit eten te gaan. Tenslotte zou ook het rookverbod dat sinds 2007 van kracht is een rol spelen.

Het zijn vooral die minder frequente restaurantbezoekers die het laten afweten. Zij die 4 tot 5 maal per week buitenshuis eten, blijven dit doen. Daarnaast gaat men tijdens een bezoek ook minder drinken. In plaats van een fles wijn te bestellen, vragen mensen een karaf of een glas wijn. 

Minder buitenshuis eten brengt ook mogelijkheden voor de voedingsindustrie met zich mee. Men heeft nog altijd weinig tijd (of neemt weinig tijd) om boodschappen te doen en te koken, waardoor de bereide maaltijden (zowel luxe maaltijden als pizza’s) nog altijd aan een opmars bezig zijn. Vrienden worden steeds vaker thuis uitgenodigd. Kleine snackproducten, en vooral deze waar veel en veel verschillende porties van bestaan, worden gekocht.


Bronnen

  • GfK Panel Services ‘Eating in or out’
  • Innova Market Insights “Trading Down and Up” Tops Trends List for 2009