Wat zijn bioactieve peptiden eigenlijk?

Gezonde voeding

Bioactieve peptiden verkleinen de kans op hart- en vaatziekten. Ze spelen hiervoor in op de bloeddruk, de bloedstolling, de oxidatieve stress, het hongergevoel en het vetmetabolisme. Maar wat zijn bioactieve peptiden nu?

Bioactieve peptiden zijn korte ketens van aminozuren die inactief zijn in het natief proteïne, maar die na vrijstelling uit het eiwit, een fysiologisch effect in het lichaam teweegbrengen.

Bioactieve peptiden

De meeste bioactieve peptiden zijn relatief kort (3 tot 10 aminozuren) en hydrofoob (waterafstotend). Bioactieve peptiden komen vrij uit de voedingseiwitten uit melk, ei, vlees, vis en een groot aantal planten. Ze kunnen uit de voedingseiwitten worden vrijgemaakt op verschillende manieren:

 • door enzymatische hydrolyse;
 • tijdens de processing van voedingsmiddelen;
 • tijdens de vertering in maag en darm.

De activiteit van de peptiden kan worden uitgeoefend in de darm, of na absorptie in specifieke doelorganen.

Gezondheidseffecten

Bioactieve peptiden worden in verband gebracht met volgende effecten:

 • Antitrombotische effecten (tegengaan van trombose);
 • Antioxidatieve effecten;
 • Antihypertensieve effecten (tegengaan van hoge bloeddruk);
 • Antimicrobiële effecten;
 • Opioïde effecten (effecten gelijkaardig aan die van opium);
 • Anticarcinogene effecten;
 • Mineraalbindende werking;
 • Immunomodulerende werking.

Enkele voorbeelden

 • Proteïnen zijn de macronutriënten die het meest leiden tot verzadiging. Er wordt door onderzoekers aangenomen dat het de vrijstelling van peptides is die ervoor zorgt dat verzadigingssignalen van de darm verdere voedselinname tegengaan. Peptides metopiumachtige activiteit uit sojaproteïne en caseïne beïnvloeden de voedselinname door een vertraagde lediging van de maag en een vertraagde transit in de darm.
 • Peptides met anti-oxidatieve activiteit kunnen vrijkomen uit het melkproteïne caseïne, weiproteïne, ei en soja proteïne. Peptides met de aminozuursequentie Pro-His-His (Proline – Histine –Histine) hebben de grootste anti-oxidatieve werking.
 • ACE inhibitor peptiden (waarbij Ace staat voor Angiotensin-1 converting enzyme) hebben eenantihypertensieve werking. M.a.w. ze gaan hoge bloeddruk tegen, waardoor de kans op hart- en vaatziekten verkleind. Deze peptiden worden teruggevonden in melk, vis, ei, soja en tarwe.
 • Trombose is een probleem gerelateerd aan hart- en vaatziekten. Kappa-caseïne (uit runderen) leiden tot het vrijkomen van peptides met antitrombotische werking.

Bronnen

 • Overzicht artikel: The possible roles of food-derived bioactive peptides in reducing the risk of cardiovascular disease . The Journal of Nutritional Biochemistry (2008).
 • Rol van nutriënten bij regulatie van bloeddruk. Voedingsmagazine (2006), 6, 19.
 • RSSL Food e-news: Edition 390: 28 May - 04 June 2008.