Kant-en-klaar maaltijden – wanneer en voor wie zijn ze de juiste keuze?

Kant-en-klaar maaltijden hebben geen goed imago. Ze worden hoofdzakelijk geconsumeerd om een snelle hap te hebben. Is dit effectief de perceptie van de consument?
 • Wat is het imago van kant-en-klaar maaltijden en welke consumenten kopen die?
 • Wat is de situatie waarin consumenten kiezen voor een snel alternatief en wat zijn hun drijfveren om dit te doen?
 • Wat zijn de verwachtingen van de consument voor deze producten en wat maakt hun aankoopgedrag eenvoudiger?

Onderzoeker Mia Prim van het Zweeds instituut voor Voeding en Biotechnologie (SIK) nam deze vragen mee in haar onderzoek. Zweden heeft namelijk een groot aantal single huishoudens en werkende vrouwen. Daarnaast is het in Zweden de gewoonte om ’s middags een warme maaltijd te gebruiken. Hierdoor heeft dit land een hoog potentieel voor kant-en-klaar maaltijden.

Geen goed imago

Mia Prim verstuurde een enquête naar 400 personen, kreeg 249 antwoorden. De resultaten toonde aan dat kant-en-klaar maaltijden geen goed imago hebben. De meeste consumenten typeerden de verbruikers van kant-en-klaar maaltijden als mensen die alleen zijn en stress hebben. Vaak bevestigd dit de actuele situatie, maar zeker niet in alle gevallen.

In zweden worden kant-en-klaar maaltijden voornamelijk gebruikt tijdens lunch op het werk of ’s avonds aan tafel. Indien ze ’s middags verbruikt worden gebeurt het meestal in aanwezigheid van andere collega’s en zowel informele als werk-gerelateerde discussies vinden plaats. ’s Avonds daarentegen wordt er meestal alleen gegeten en dit vaak voor televisie als substitutie voor sociaal contact.

Consumenten gebruiken kant-en-klaar maaltijden voor verschillende redenen: als alternatieve middagmaaltijd besparen ze tijd, als avondmaal omdat het zo eenvoudig is om klaar te maken.


Vrouwen verwachten meer

Vrouwen hebben duidelijker hogere verwachtingen naar kwaliteit, zeker als het op gezondheidsaspecten aankomt. Ze hechten meer belang aan de nutritionele informatie, vetgehalte en het gehalte aan dieetvezel. Mannen daarentegen zijn meer begaan met de smaak en het gemak van klaarmaken.

Kant-en-klaar maaltijden worden echter niet geschikt bevonden als volwaardig alternatief voor de avondmaaltijd.


Prim onderzocht daarom onder welke omstandigheden de consument koos voor kant-en-klaar maaltijden en hoe deze producten georiënteerd konden worden om beter aan de wensen van de consument te voldoen.

Niet goed voor kinderen?

De belangrijkste factor om een bepaalde maaltijd te kiezen is de sociale context waarin het gegeten wordt. Van zodra er kinderen aan te pas komen is de kans dat er een kant-en-klaar maaltijd op tafel komt veel kleiner.

60% van de ondervraagden vindt zelfs dat kant-en-klaar maaltijden niet kan voor kleine kinderen.


In Zweden wordt er sterk aan gehouden om met kinderen rond de tafel te gaan zitten en niet voor de televisie. In families met kinderen wordt er veel meer tijd gespendeerd om maaltijden te bereiden dan in kinderloze huishoudens. Moeders voelen zich zelfs schuldig dat ze hun kinderen geen verse maaltijd kunnen aanbieden ook al vinden ze koken niet fijn en hebben ze er vrijwel geen tijd voor.

Wens om exotische smaak ervaring

Zweedse consumenten hebben geen schuldgevoel om kant-en-klaar maaltijden te eten wanneer het gaat om een ongewoon, exotisch gerecht dat ze niet zelf kunnen of willen klaarmaken en dat hun een nieuwe smaakgewaarwording geeft zoals struisvogel, lam, eland of rendier.

‘Na een lange dag werk, kijken consumenten uit om iets te eten waar ze van zullen genieten’ alsdus Mia Prim.


Prim’s onderzoek toont aan dat de context waarin een maaltijd gegeten wordt hetbeslissingsproces beïnvloed om al dan niet een kant-en-klaar maaltijd te kiezen. Prim stelt dat ‘het onderzoek zijn perspectief moet verruimen over het actuele maal en het totale proces in rekening brengen’. We moeten vragen stellen zoals:

 • Wanneer beslist de consument om een kant-en-klaar maaltijd te kopen?
 • Wie maakt deze beslissing?
 • Wie koopt het product?
 • Wat gebeurt er in de supermarkt en op weg naar huis of naar het werk?
 • Wie maakt de maaltijd?
 • Hoe doet hij of zij het?
 • Wat is er voor de rest nog om te eten?
 • Wie eet dit en waarom?
 • Wat is het gevoel van de gebruiker tijdens de maaltijd?
 • Hoe is de maaltijd geserveerd (in de originele verpakking, op een normaal bord, etc)?
 • Wat moet er nadien nog opgeruimd worden?’

Bron

ESN press release: ready meals – when and for whom are they the right choice?