GizmoTM, een dop met speciale effecten

GizmoTM ontwikkelde recent een dop die onderaan een drukkamer heeft. Bij opening van de sluiting worden de componenten uit deze drukkamer met kracht toegevoegd aan de inhoud van de fles. Deze componenten kunnen smaakstoffen, aroma’s, kleurstoffen en/of actieve componenten zijn.

Het gepatenteerde product van Gizmo Packaging biedt een twee componenten verpakking aan. Aan de onderkant van een standaard afsluitdop van een met vloeistof gevulde fles wordt een zeer kleine drukkamer geplaatst. Deze kamer laat toe de daarin verpakte componenten te beschermen tegen degradatie tijdens de houdbaarheidsperiode door onder meer inwerking van UV-licht en/of zuurstof. Een tweede voordeel is dat de componenten vers gemengd worden op het moment van gebruik. De verse smaak, de opvallende kleurverandering en de plots vrijgekomen aroma’s zorgen op deze manier voor een extra prikkeling van de zintuigen bij de consument.

Het nieuwe GizmoTM systeem is bruikbaar voor zowel vloeistoffen met als zonder gas. Toepassingen van deze GizmoTM zijn bijvoorbeeld toevoegen van vruchtensiropen aan water of zuivelproducten, exact doseren van additieven en creëren van een mooie schuimkraag op koffie of bier.

De eerste generatie van het GizmoTM systeem werd op de bodem van een fles aangebracht. Dit systeem, gepatenteerd in 1969, is echter enkel bruikbaar voor gashoudende vloeistoffen. Een latere toepassing van een gelijkaardig systeem werd gebruikt in de jaren ’80 in Guinness bier. Dit bier wordt gekenmerkt door een romige kraag die bekomen wordt door een unieke mix van N2 en CO2. Om hetzelfde effect van getapt bier ook in blikjes of flesjes te verkrijgen wordt in de recipiënten een ‘widget’ ingebracht. Dit plastieken bolletje bevat een unieke mix van bier en N2. Door de verpakking te openen valt de druk in de verpakking weg en zal de inhoud van het bolletje vermengd worden met de rest van het bier waardoor de ideale romige schuimkraag bekomen wordt.

Naast toepassingen in de voedingssector kan het GizmoTM systeem ook gebruikt worden in de cosmetica, farmacie, producten voor onderhoud, land- en tuinbouwproducten en de doe-het-zelf sector.

Bronnen

  • www.pakblad.nl
  • www.packagingnews.co.uk
  • www.gizmopackaging.com