Campylobacter, Salmonella en Listeria belangrijkste oorzaak van zoönosen in EU

Eind december verscheen het jaarlijks gezamenlijk EFSA ECDC rapport over infectieziektes die overdraagbaar zijn van dieren op mensen (zoönosen).

Op basis van de input van 24 EU lidstaten stelden EFSA (European Food Safety Authority) en ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) hun jaar jaarlijks gezamenlijk rapport op aangaande zoönosen (trends en bronnen), resistentie tegen antibiotica en voedselgerelateerde epidemieën in de EU voor het jaar 2006.


Zoönosen

Zoönosen zijn ziektes of infecties die overdraagbaar zijn van dieren naar mensen. De infectie kan direct opgelopen worden van dieren, of via het eten van gecontamineerde voeding. De ernst van deze ziektes bij de mens kan variëren van milde symptomen tot levensbedreigend.


Het 2006 zoönosen rapport toont duidelijk aan dat de “farm to fork” benadering voor voedselveiligheid cruciaal is bij de bescherming van de volksgezondheid. Toch worden Campylobacter, Salmonella en Listeria nog steeds teruggevonden op de boerderij, in de voeding, in gerechten en spijtig genoeg ook bij mensen.

Evolutie 

Ondanks een terugval in besmettingen t.o.v. 2005 blijft Campylobacter de meest gerapporteerde oorzaak van zoönosen in de EU (175.000). Voor Salmonella wordt reeds gedurende 3 opeenvolgende jaren een daling in het aantal besmettingen vastgesteld (160.649 gevallen in 2006). In vergelijking met 2005 kwamen in 2006 zelf meer besmettingen met Listeria voor (1583 gevallen). Ondanks het feit dat dit over veel lagere aantallen gaat dan bij Campylobacter en Salmonella, zijn Listeria besmettingen problematisch gezien de hogere mortaliteit, in het bijzonder bij kwetsbare groepen zoals ouderen. Listeria is eveneens gevaarlijk voor zwangere vrouwen omwille van mogelijke foetale infecties, miskramen en doodgeboortes. De laatste 5 jaar is het aantal Listeria besmettingen per 100 000 inwoners zelfs met 59% gestegen.

Zoönosen veroorzaakt door

Aantal gevallen

Aantal per 100 000 inwoners

2005

2006

2005

2006

Campylobacter

195 426

175 000

52

46

Salmonella

173 879

160 649

38

35

Listeria

1427

1583

-

-


Bronnen

Vlees van gevogelte is de belangrijkste bon van Campylobacter besmettingen. Besmettingen kunnen echter ook komen van besmet water en door contact met dieren en uitwerpselen van besmette mensen. Het merendeel van de Salmonella infecties bij de mens vinden hun oorsprong in eieren, vlees van kippen en varkens en zelfs in kruiden. Listeria besmettingen bij de mens komen vaak van rauwmelkse zachte kaas (zoals bepaalde camembert en briesoorten) en voorverpakte gerookte vis.

Andere zoönosen

In het EFSA –ECDC rapport staan ook data van andere belangrijke zoönosen veroorzaakt doorEscherichia coli (verocytoxin en Shiga toxin producerende E. coli, gezamenlijk VTEC genoemd), Mycobacterium bovis, Brucella, Yersinia, Trichinella, Echinococcus, enToxoplasma.

De samenvatting en het volledige rapport zijn te vinden via volgende link

Bron

EFSA