Cosmetische voeding

Cosmetische voeding of ‘beauty food’ kent een opmars in Europa. In Japan is deze markt reeds aanwezig en wordt voeding speciaal ontwikkeld om er goed uit te zien. Wat staat ons te wachten?

Anti-oxidanten worden steeds meer toegepast in cosmeticaproducten. Sommige bestanddelen hebben een onderbouwde werking (aloë vera, collageen en Q10), bij andere producten kunnen nog vraagtekens geplaatst worden. De opmars van cosmetische voeding in Europa is begonnen. Zo hebben Nestlé en l’Oreal in juni bekend gemaakt dat ze samen voedingssupplementen met een cosmetische claim op de markt zullen brengen. Hiervoor wordt het bedrijf Laboratoire Inneov opgericht. Daarnaast bracht Solgar Vitamins onlangs een nieuw voedingssupplement (op basis van een organische zwavelverbinding, vitamine C en zink) op de markt om de conditie van haar, huid en nagels te verbeteren.

Welke ingrediënten worden in verband gebracht met schoonheid?

Anti-oxidantia beschermen de cellen tegen reactieve vrije radicalen die DNA, eiwitten en vetten beschadigen waardoor sneller ziekte en veroudering optreedt. Voorbeelden hiervan zijn o.a. Coenzyme Q10 en biotine.

  • Coenzyme Q10 speelt een belangrijke rol als antioxidant en gaat bijgevolg veroudering van huid en lichaam tegen. Voor meer informatie ivm coenzyme Q10 klik hier.
  • Biotine is een wateroplosbaar vitamine dat het proteïne/aminozuur metabolisme in de haarwortels en de cellen van de vingernagels activeert waardoor het haar en de nagels mooier worden.
  • Collageen is verantwoordelijk voor stevigheid en elasticiteit van de huid. Tijdens het vernieuwingsproces van de huid wordt op jonge leeftijd voldoende collageen gemaakt om de huid jong (stevig en soepel) te houden. Na het 25e levensjaar neemt de productie van collageen af, waardoor de huid veroudert en rimpels ontstaan.

Bronnen