Meer dan 50 op acrylamide-achtige componenten ontdekt

Niet alleen acrylamide maar ook 50 andere componenten die gevormd worden tijdens het verhitten van voeding zijn mogelijks oorzaak van kanker.

Het Europees project Heatox (Heat-generated FOod Toxicants) doelt op het leveren van wetenschappelijk gebaseerd advies aan de voedingsindustrie. In dit onderzoeksproject werd heel recent geopperd dat acrylamide mogelijks niet de enige toxische component is die gevormd wordt bij het verhitten/frituren van voedingsproducten. Niet minder dan 52 componenten zijn op basis van hun chemische structuur potentieel kankerverwekkend. Het gaat ondermeer over Hydroxymethylfurfural (HMF), Furan en andere Maillardreactieproducten. Ook componenten gevord door oxidatie van vetzuren zijn potentieel gevaarlijk. De onderzoekers adviseren dan ook om toekomstig onderzoek eveneens op deze componenten toe te spitsen.

Ondertussen zijn vorige maand ook de resultaten bekend gemaakt van onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Maastricht in opdracht van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Voor dit onderzoek werden mensen gedurende meer dan 20 jaar opgevolgd. Er werden duidelijke aanwijzingen gevonden dat er een relatie is tussen eten van producten met veel acrylamide en de kans op baarmoeder- en eierstokkanker. Tot voor kort was de relatie tussen acrylamide en kanker enkel bij proefdieren bekend.

Bronnen

  • Heatox
  • EVMI
  • VMT