Zeewierextracten als functionele ingrediënten ‘te gebruiken in drank’

De term zeewier klinkt onaantrekkelijk in de oren nochtans is dit een van de rijkste bronnen aan nutriënten op onze planeet. Zeealgen of zeewieren bevatten verscheidene biomoleculen die een potentieel heilzame werking hebben op planten, dieren en mensen.

Zeewieren, zoals het genus Laminaria, zijn rijk in polysacchariden. Ze worden geclassificeerd als voedingsvezels, omdat ze resistent zijn aan hydrolyse door verteringsenzymen uit de gastro-intestinale tract. Zeewieren zijn al langer gekend plantgroei te stimuleren, maar onderzoek naar het effect op de gezondheid van mens en dier is minder gekarakteriseerd. De antioxidatieve polyfenolen zijn nochtans verwant aan de polyfenolen die men vindt in groene thee en tannines in wijn.

Franck Hennequart en zijn collega’s van de vakgroep biochemie aan de nationale universiteit van Ierland te Galway hebben een proces ontwikkeld om alginaten, laminarines en fucodians te extraheren uit bruine algen. Alginaten worden vaak gebruikt als verdikkingsmiddelen of als stabilisatoren voor salade dressings en microgeëncapsuleerde ingrediënten. Lamarines worden gebruikt in de tuinbouw, maar hebben geen verder industriële toepassingen. Fucodians worden in Azië gebruikt als bioactieve middelen.

Volgens Hennequart beschikken onbewerkte fucodians over een prebiotisch effect. Bovendien bleken enkele natuurlijk geëxtraheerde zeewierextracten een potentiële antibacteriële activiteit te bezitten ten opzichte van pathogene bacteriën zoals Staphylococcus aureus enSalmonella thyphimurium. Sommige van de extracten schenen eveneens te beschikken over een anti-inflammatoire werking. In vivo testen brachten geen toxiciteit aan het licht.

Zeewierextracten kunnen bijgevolg als potentiële functionele ingrediënten aanzien worden. In de meeste sensorische testen, faalden de pure extracten echter. Na het op-punt-stellen van een gestandaardiseerde compositie zullen deze extracten getest worden in een variëteit aan dranken waaronder mineraalwater, sinaasappelsap en koude thee.

Bronnen

Drink healthy, drink algae: A ‘taste’ of the health potential of seaweeds!