De aromatische zoektocht naar exotisch ‘superfruit’

Tegenwoordig gebruiken fabrikanten ‘superfruit’ in hun strategie om de smaken van producten te versterken, te verdoezelen of om de novelty en gezondheidsindruk te versterken. De smaakindustrie gaat hierbij de exotische toer op.

Marktonderzoekers geven aan dat fruit dat vroeger gecategoriseerd werd als exotisch, zoals kokosnoot en ananas, tegenwoordig niet meer zo gezien wordt. Terwijl vitamines en mineralen de pijler blijven van de additionele voedingsindustrie, worden omega 3’s, probiotica en ‘superfruit’ aanzien als de nutriënten van het jaar. Consumenten zijn blijvend op zoek naar nieuwe, interessante en exotische fruitaroma’s zoals die van lulo en camu camu. Danny Hodrien, managing director van F&F Project besluit dat er volop zal getest worden naar de algemene categorie ‘superfruit’, waaronder ook soya valt.

‘Superfruit’ heeft nog geen uniforme wetenschappelijke standaarden noch commerciële criteria, maar er wordt aangenomen dat deze stukken fruit niet alleen een aangename smaak hebben maar ook 1) een hoge voedingswaarde, 2) een superieure antioxidant werking en/of 3) mogelijke gezondheidsvoordelen. In 2006 werden er naar schatting 8 000 nieuwe producten geïntroduceerd die ‘superfruit’ bevatten waaronder goji bessen, rumbessen (camu camu), acai bessen, tamarinde vruchten, granaatappels, kruiden van het Amazonegebied,…. In 2007 zullen dit er mogelijk 10 000 worden.

De voorbije weken werden er op de markt twee nieuwe aankondigingen gemaakt.

Wild liet de voedingsindustrie en de consument kennis maken met lulo (naranjilla), een Zuid-Amerikaanse vrucht die omwille van continue rijping na de pluk, transportproblemen naar Europa kent. Het bedrijf biedt lulo daarom aan onder de vorm van een sapconcentraat of een puree. Dit is te gebruiken in zuivel, ijs, chocolade en in bakkerijproducten.

Treatt volgde eveneens de exotische trend door twee Afrikaanse smaakingrediënten voor te stellen op de FIE beurs te Londen: Tamarind Treattarome 9860 and Rooibos Treattarome 9762. Rooibos ofwel rode thee heeft een reputatie als superieure antioxidant.

Dit jaar kwam er veel beweging op de markt van ‘superfruit’ en actieve plantenextracten. Danisco Flavours, Aromatech en Mastertaste zijn voorbeelden van spelers die elke hun eigen ‘superfruit’ smaken en originele mixen promoten als een unieke combinatie van smaak en novelty.

Bronnen

  • http://www.superfruits.org
  • Rumestad T. Market overview, Functional Ingredients, 2007