Allergenen: target voor de controle van voedselallergie

Onderzoek van IFT (the Institute of Food Research, UK) toont aan dat het mogelijk kan zijn om allergische reacties op voeding onder controle te krijgen.

Een bepaald voedselproteine kan perfect onschadelijk zijn voor de ene persoon en lethaal voor de andere. Voedselallergie is een abnormale reactie van het afweersysteem, waarbij in het lichaam specifieke afweerstoffen tegen bepaalde proteïnen (allergenen) in het voedsel gemaakt worden. Voorbeelden van klachten bij voedselallergie zijn: astma, hooikoorts, eczeem, migraine, diarree, gewrichtspijn en depressie

Target voor controle van allergie

De groep van Prof. Nicoletti van het IFR identificeerde een belangrijk molecule dat de reacties van het menselijk afweersysteem bij niet allergische personen onder controle houdt. In eerder onderzoek werd aangetoond dat speciale types van witte bloedcellen (dentrieten) een rol spelen bij de reactie van het afweersysteem op vreemde moleculen. In het recentere onderzoek vergeleek de onderzoeksgroep de activiteit van deze cellen bij allergische en niet-allergie-resistente muizen en ontdekten dat de dentrieten gestopt waren met de productie van het molecule IL-12. Hiermee is voor de eerste keer een potentiële target in de therapie tegen voedselallergie geïdentificeerd.


Voedselallergie versus voedselintolerantie

Zowel bij voedselallergie als bij voedselintolerantie krijgen bepaalde mensen klachten of worden ziek na het eten van een bepaald voedingsmiddel. Wanneer die reactie wordt veroorzaakt door het afweersysteem dan spreekt men van een voedselallergie, wanneer dit niet het geval is van een intolerantie of intoxicatie. Tegenwoordig hanteert men ook de termen allergische versus niet-allergische voedselovergevoeligheid.


Workshop

Rond het thema voedselallergenen wordt er op 30 november in Marche-en-Famenne een workshop georganiseerd door de CER groep‘Laboratoire d’Hormonologie’ in het kader van het project ‘Assessment and Management of the Cross Contaminations of Foodstuffs with Allergens in Food Industries’. Meer info over dit event vindt u via volgende link:http://event.cergroupe.be/


Lijst allergenen1,2

 • Glutenbevattende granen en producten op basis van glutenbevattende granen
 • Schaaldieren en producten op basis van schaaldieren
 • Eieren en producten op basis van eieren
 • Vis en producten op basis van vis
 • Aardnoten en producten op basis van aardnoten
 • Soja en producten op basis van soja
 • Melk en producten op basis van melk (inclusief lactose)
 • Schaalvruchten, d.w.z. amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten, macadamianoten en producten op basis van schaalvruchten
 • Selderij en producten op basis van selderij
 • Mosterd en producten op basis van mosterd
 • Sesamzaad en producten op basis van sesamzaad
 • Zwaveldioxide en sulfieten in concentraties van meer dan 10 mg/kg of 10 mg/l SO2

1Volgens het KB Etikettering van 13.09.99

2In het KB van 13.01.06 staan stoffen of voedselingrediënten die tijdelijk worden geschrapt


Bronnen