Invloed van lignanen op darmpoliepen

Lignanen worden vaak in verband gebracht met bescherming tegen kanker en in het bijzonder borstkanker. Uit onderzoek aan de Universiteit van Wageningen blijkt dat consumptie van lignanen ook de kans op darmpoliepen zou halveren.

Definitie lignanen

Lignanen behoren tot de familie van de fyto-oestrogenen die qua structuur lijken op menselijke hormonen, zoals bijvoorbeeld oestradiol. Fyto-oestrogenen komen voornamelijk voor in granen en peulvruchten.


In het onderzoek werd de concentratie enterolignanen in het bloed bestudeerd. Enterolignanen worden bekomen door omzetting van lignanen uit de voeding door de microflora van de dikke darm. Gebruikers van antibiotica hebben minder bacteriën in de darm waardoor de concentratie enterolignanen in hun lichaam gering is. Bij mensen met constipatie daarentegen is de concentratie enterolignanen hoger.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen met verhoudingsgewijs veel enterolignanen in hun bloed de helft minder kans hebben op darmpoliepen dan mensen met lage concentraties enterolignanen. Darmpoliepen zijn een voorstadium van darmkanker. In dit onderzoek kon niet aangetoond worden dat een hoge concentratie enterolignanen de kans op darmkanker kan verlagen.

Darmpoliepen

Darmpoliepen zijn gezwellen van het darmslijmvlies. Poliepen komen vaak voor in de dikke darm en slechts zelden in de dunnen darm en de endeldarm. Indien het oppervlak van de darmwand waar zich een poliep bevindt stukgaat of indien een poliep afscheurt, ontstaat vaak een zweer. Dit heeft uitscheiding van bloed in de ontlasting tot gevolg. Wordt een poliep erg groot, dan kan verstopping van de darm optreden.


Lignanen in levensmiddelen

Tabel 1: Lignaan gehalte in levensmiddelen (µg/100 g product)

Levensmiddel

Lignaan gehalte

Lijnzaadolie

301129

Sesamzaadolie

39348

Multigranen brood

6744

Kool (curly kale)

2321

Broccoli

1325

Spruitjes

747

Look

536

Abrikoos

450

Aardbei

334


Bronnen

  • Universiteit van Wageningen
  • Tabel met levensmiddelen en gehalte lignanen
  • Journal of Nutrition (2007), 137, 1266 - 1271