Vitamine K2 kan aderverkalking omkeren

Groenten met veel vitamine K

Een recente studie toont aan dat vitamine K2 aderverkalking kan tegengaan en mogelijks zelf kan omkeren.

Vitamine K

Er bestaan twee types vitamine K, namelijk K1 en K2. Vitamine K1 wordt ook wel phylloquinon genoemd, terwijl voor Vitamine K2 de term menaquinon gebruikt wordt. Vitamine K1 zou ook omgezet kunnen worden in vitamine K2.

Resultaten onderzoek

De nieuwe studie, uitgevoerd door de Universiteit van Maastricht, toonde aan dat toediening van vitamine K2 aderverkalking tot 50 procent kan verminderen bij ratten. In sommige gevallen werd de slagaderverkalking zelfs omgekeerd. Een hoge dosis vitamine K bleek in staat om de verkalking van de slagaderen gedeeltelijk op te heffen en de elasticiteit van de vaten te herstellen.

Die bevindingen komen na een eerdere Nederlandse studie die de gezondheidsbevorderende effecten van vitamine K en de rol bij preventie van hart- en vaatziekten bestudeerde. De studie, die 4.807 mensen gedurende tien jaar volgde, liet zien dat een hogere inname van vitamine K2 het risico op het overlijden aan hart- en vaatziekten merkelijk verminderde.

Werking

Vitamine K2 activeert het proteïne MGP (Matrix Gla-Proteïne), dat een belangrijke rol speelt in het voorkomen van kalkafzetting op de wanden van de bloedvaten. Een andere studie bevestigt dat natuurlijke vitamine K2 (menaquinone-7 of MK-7) de meest effectieve vorm van vitamine K is. MK-7 wordt beter opgenomen en heeft een levensduur van drie dagen, duidelijk langer dan welke andere vorm van vitamine K2 dan ook.

Voorkomen in levensmiddelen

In onze voeding zitten twee soorten vitamines K, namelijk K1 en K2.Vitamine K1 zit vooral in plantaardige oliën en groene groenten, zoals spinazie.Vitamine K2 zit in producten die door bacteriën gefermenteerd zijn, zoals yoghurt en kaas, maar in bijzonder hoge hoeveelheden in het Japanse gerecht 'natto'. Dat is een traditioneel Japans ontbijtgerecht, gemaakt van gefermenteerde soja. Studies in Japan hebben een verband laten zien tussen vitamine K2 en de vermindering van hart- en vaatziekten. Vitamine K2 uit Japanse natto is nu in een gepatenteerde vorm in België verkrijgbaar onder de merknaam MenaQ7.

Bronnen

  • Blood (2007), 109 (7), 2823 -2831
  • Vilt