Voedingsinnovaties in België en Europa

Elk jaar worden tal van nieuwe producten gelanceerd, maar ook veel producten verdwijnen terug. Het OIVO heeft de samenstelling en de voorstelling van 412 voedingsproducten die in 2005-2006 op de markt verschenen, geanalyseerd en vergeleken met de trends uit 2004.

 De voedingsinnovaties die in 2006 op de markt verschenen zijn, worden voor 4 op de 5 producten gekenmerkt door het nastreven van plezier door verbeteringen aan het recept en de samenstelling van de producten. Tegelijk heeft 1 op de 2 producten (3 op de 5 in België) zijn imago, zijn verpakking of zelfs zijn positionering veranderd.

Hoewel convenience op wereldniveau een hoofdreden is voor de ontwikkeling van nieuwe producten, speelt dit veel minder een rol in België. In ons land vindt men daarentegen meer vermeldingen over het streven naar een goede gezondheid (fitness). De nieuwe lancering van ethische producten blijkt van minder belang bij de producenten, hoewel de interesse ervoor stijgt bij de consument.

Over welke producten gaat het?

In 2006 behoren de nieuwe voedingsproducten die in de wereldhandel aangeboden worden tot:

  • specerijen en sauzen (15%)
  • snacks en aperitiefhapjes (13%)
  • soepen (11%)
  • kaas (8%)
  • diepvriesproducten (8%)
  • zuivel (7 %)
  • alcoholvrije dranken (6%)
  • vlees en slagerij, fijne vleeswaren (6%)

In België situeerden de nieuwe voedingsproducten zich hoofdzakelijk in de sectoren van de diepvriesproducten (18% meer productlanceringen dan in 2004), het vlees (+17%), het roomijs (+10%), het snoep en de koekjes of de tot soep verwerkte groenten (+ 7%).

Conclusie onderzoek OIVO

De lancering van meer geavanceerde producten, producten die diverse zintuigen prikkelen en productmanipulatie vormen de meest opvallende trends van innovatie in 2006. Voorbeelden van productmanipulatie zijn fijne vleeswaren als voorgerecht in een bepaalde vorm, gedroogde vruchten om in te vriezen, popcorn bereidbaar in de microgolfoven in een om te vouwen beker,… Daarnaast lanceren de producenten voedingsproducten die gelinkt worden aan gezondheid, aan natuurlijke eigenschappen,aan een slank figuur.

Voedingsinnovaties worden niet opgemerkt door consument

Bedrijven actief in fast moving consumer goods investeren jaarlijks miljoenen euro's om hun innovaties onder de aandacht te brengen. Maar uit een studie van de Rijksuniversiteit Groningen en het Nederlandse marketingbureau Beagle Creative blijkt dat consumenten nauwelijks opmerken dat nieuwe producten gelanceerd worden. Wanneer een vernieuwing wel wordt opgemerkt, gaat het dan nog vaak om een nieuwigheid van een huismerk. De onderzoekers vroegen aan ruim 800 respondenten om de recentst geïntroduceerde producten op te noemen die spontaan bij hen opkwamen. Pringles, Senseo-pads en Bacardi Breezer werden het vaakst genoemd, 'innovaties' die respectievelijk acht, zeven en zelfs elf jaar oud zijn.

Bronnen