Middellange keten vetzuren met antimicrobiële werking

Een Vlaams bedrijf (voederindustrie) ontwikkelde het gebruik van middellange ketenvetzuren als anti-microbiële stoffen.

Diverse mengsels van middellange keten vetzuren (C6 tot C12) vertonen sterke antimicrobiële eigenschappen. Verschillende bacteriën (Enterobacteriaceae (E. coli),Salmonella sp., Campylobacter sp. en andere bederfbacteriën, Staphylococcus, …), gisten (Saccharomyces sp., candida sp., …), schimmels (Penicillium sp., Aspergillus sp.,Saccharomyces sp., …) en zelfs virussen zijn gevoelig voor deze middellange keten vetzuren. Deze middellange ketenvetzuren (natuurlijke componenten) vertonen in voeders een grotere efficiëntie dan organische zuren zoals citroenzuur, mierenzuur en propionzuur.

De anti-microbiële werking van deze componenten is nog niet opgehelderd. Er zijn wel verschillende hypothesen: interacties met de celmembraan of anti-lipase activiteit.

Het bedrijf is op zoek naar een samenwerking voor de ontwikkeling van nieuwe innovatieve toepassingen van het concept in andere sectoren (zaad- en gewasbescherming, voedselveiligheid, veterinaire en medische toepassingen).

Bron

IRC-technologiemarkt – aanbieding – 2006-2146