Gezondheidseffecten van koffie en cafeïne

De lijst van wetenschappelijk bewezen gezondheidseffecten van koffie en cafeïne is lang. Zo wordt binnenkort een studie gepubliceerd die het belang van koffie aanhaalt om onze hersenen in goede conditie te houden.

Cafeïne is een alkaloïde van de methyl xanthine groep. Deze groep verbindingen zijn waarschijnlijk de oudste gekende stimulerende stoffen. Cafeïne wordt o.a. gevonden in koffie, thee, cola, melkchocolade en energiedrankjes.


FINE studie: koffie houdt hersenen in goede conditie

Gedurende 10 jaar werden in Nederland, Italië en Finland in totaal 676 mannen, geboren tussen 1900 en 1920, gevolgd. Tijdens deze studie (FINE studie) werd o.a. het verband nagegaan tussen de cognitieve achteruitgang van de mannen en hun koffieconsumptie.

Bij de koffiedrinkers neemt het geestelijk vermogen minder snel af dan bij de mensen die geen koffie drinken. De beschermende werking was het hoogst bij het gebruik van drie kopjes per dag. De onderzoekers denken dat de cafeïne in koffie de hersencellen beschermt tegen eiwitplaques, die tijdens het verouderingsproces worden opgebouwd. Deze plaque vermindert het functioneren van de hersencellen.

Gezondheidseffecten van koffie en cafeïne

  • preventie vermoeidheid, toename in concentratie en alertheid, slapeloosheid
  • stimulatie van het vetzuurmetabolisme
  • diureticum: toegenomen uitscheiding van water, natrium, kalium en chloor
  • vasodilatator (relaxeert de bloedvaten)
  • gewenningsverschijnselen, geen verslaving
  • wijziging van de verteringscapaciteit: verminderde absorptie van ijzer, stimulatie van zuurvorming in maag en van galzouten in dunne darm
  • hoge inname van cafeïne (> 300 mg/dag) tijdens zwangerschap kan resulteren in een baby met lager geboortegewicht
  • mogelijke toename van LDL cholesterol
  • onduidelijke relatie met kanker (colon, borst, pancreas en maag)

Bronnen