Database verpakkingsmateriaal voedingsmiddelen

De verpakkingsmaterialendatabase zal in eerste instantie aangeboden worden aan de leden die deelnemen aan de Flanders’ FOOD projecten 3 en 4, respectievelijk “verlengen van de fysico-chemische houdbaarheid” en “verlengen van de microbiologische houdbaarheid”. De deelnemers aan deze projecten krijgen zo een overzicht van de verschillende verpakkingsmaterialen en hun eigenschappen en kunnen op een efficiënte manier mogelijke leveranciers opsporen. Bedrijven uit de Verpakkingsindustrie kunnen via de database nieuwe klanten aantrekken voor hun specifiek type verpakkingsmateriaal, en het stelt hen ook in staat nieuwe samenwerkingsprojecten op te starten.

Bovendien kunnen projectdeelnemers een staal opsturen van verschillende folies of materialen die ze momenteel gebruiken voor verpakkingstoepassingen. Uit deze collectie zullen dan enkele stalen geselecteerd worden voor verder onderzoek.

Met het oog op het opstellen van een functionele database is Pack4Food geïnteresseerd in:

 • Product /Merknaam
 • Materiaal
  • dikte, samenstelling, dikte en permeabiliteit van de verschillende lagen,
 • Permeabiliteit:
  • minimum en maximum O2-permeabiliteit, eenheden en meetcondities
  • minimum en maximum H2O-permeabiliteit, eenheden en meetcondities
 • Toepassingen waarvoor het verpakkingsmateriaal gebruikt kan worden
 • Andere: bijvoorbeeld de invloed van temperatuur en relatieve vochtigheid op O2- en H2O-permeabiliteit van de verpakkingsmaterialen.

Zowel producenten van verpakkingsmateriaal als voedingsproducten kunnen deze informatie, indien niet confidentieel, aanleveren. Pack4FOOD begrijpt dat het voor de producenten van verpakkingsmateriaal vaak onmogelijk is hun volledig gamma producten weer te geven. In dat geval lijkt het raadzaam toch een standaardgamma door te geven en hierbij te vermelden dat klantspecifieke toepassingen mogelijk zijn.

Hier kunt u ook een voorbeeldformat vinden van de gegevens die in de databank opgenomen worden.

De format en eventuele andere gegevens kunnen gestuurd worden naar Simbarashe Samapundo

  Simbarashe.Samapundo@UGent.be
  Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit
  Laboratorium voor Levensmiddelenmicrobiologie en –conservering
  Coupure links 653
  9000 Gent

Bron

Pack4FOOD