Bacterie-eters van virale oorsprong goedgekeurd

Listeria monocytogenes kan vanaf nu in Amerika bestreden worden met een listeria specifieke bacteriofage mix.

Het gebruik van deze bacterie-eters werd namelijk goedgekeurd door het Amerikaanse “Food and Drug Administration” (FDA) zoals aangekondigd in het Federaal Register van 18 augustus 2006.

De goedkeuring van de bacteriofage mix (een spray van 6 virussen) is het gevolg van de aanvraag van het Amerikaanse bedrijf Intralytix om deze spray als additief goed te keuren in kant-en-klaar vlees en gevogelte producten. Meer uitleg over het antimicrobieel effect van bacteriofagen kan u in het artikel ‘De opkomst van een nieuwe generatie antibacteriële stoffen’ lezen.

Ook het Nederlandse bedrijf EBI Food Safety is actief met bacteriofagen. Zij hebben in april een aanvraag gedaan voor een GRAS-erkenning (generally regarded as safe) en hopen deze in het najaar te verkrijgen.

Specifieke informatie over de FDA goedkeuring kan nagelezen worden in “FDA Approval of Listeria-specific Bacteriophage Preparation on Ready-to-Eat Meat and Poulty Products”.

Bron

US Food and drug administration