Activiteiten

Workshop innovatie in pasteurisatie van vloeistoffen - ism Food Pilot

   

 

 

DEZE WORKSHOP IS VOLZET! Inschrijven is niet meer mogelijk!

 

Food Pilot en het F3 project (Food Factory of the Future) nodigen u uit op een workshop rond innovatieve technologieën voor pasteurisatie van vloeistoffen op dinsdag 29 april om 13u00 in de Food Pilot te Melle (België). De workshop zal zich toespitsen op (semi-) liquide producten zoals zuiveldranken, zuiveldesserten, zuivelanalogen, soepen, sauzen en fruit- en groentesappen. Verschillende alternatieven voor hittepasteurisatie zullen kritisch geëvalueerd en met elkaar vergeleken worden tijdens een praktijkgerichte en interactieve workshop. Zo wordt microgolf pasteurisatie live gedemonstreerd met een continu tubulair systeem van toestelbouwer Dymogroup. In de aanloop van de workshop zal vruchtensap worden bereid met drie verschillende pasteurisatietechnieken: verhitting, PEF (Pulsed Electric Field) en HPP (High Pressure Processing) in het Duitse onderzoekscentrum DIL (Deutsches Institut für Lebensmitteltechnik). Bijgevolg zal de kwaliteit van de verschillende eindproducten tijdens de workshop geëvalueerd worden aan de hand van houdbaarheidstesten en smaaktesten. Het principe van de technieken zal worden toegelicht door de onderzoekers van DIL. De workshop heeft als doelstelling een overzicht te geven van de huidige beschikbare alternatieven voor hittepasteurisatie van vloeistoffen en zal afsluiten met een discussie rond de voor- en nadelen en de implementeerbaarheid van deze technologieën.

Preliminair programma

13:00 Ontvangst en koffie

13:30 Voorstelling van de Food Pilot; Karen Verstraete (Food Pilot)

13:45 Voorstelling van het F3 project, Food Factory of the Future; Lieselotte Geerts (Flanders’ FOOD)

14:00 Overzicht van conventionele en innovatieve pasteurisatietechnieken voor liquide producten; Lieselotte Geerts (Flanders’ FOOD)

14:20 Microgolf pasteurisatie van liquide producten: theoretische en praktische toelichting; Carlo Groffils (Dymogroup)

Live demo's : Microgolf pasteurisatie van 2 producten (Dymogroup)

15:40 PEF en HPP pasteurisatie van liquide producten: theoretische en praktische toelichting; Claudia Siemer (DIL)

Proeven van PEF, HPP en hitte gepasteuriseerd sinaasappelsap en zuiveldrank (DIL)

16:10 Discussie

17:00 Receptie en netwerking

Rondleiding in de Food Pilot voor de geïnteresseerden

De Food Pilot (www.foodpilot.be), opgericht door Flanders’ FOOD en ILVO, is een testcenter voor de agrovoedingsindustrie en wil tevens fungeren als een platform voor technologieverkenning. Deze workshop kadert in de NIB projecten FOODINOFRA en F3, gesteund door Agentschap Ondernemen. Aanvullend op de workshop biedt het F3 project individuele begeleiding in de transformatie naar Food Factories of the Future, wat in deze context een implementatie van innovatieve technologieën betekent (http://www.f-3.be/)

In samenwerking met Agentschap Ondernemen werken Flanders’ FOOD, Agoria en Sirris aan een traject om de Vlaamse voedingsindustrie te transformeren naar ‘Food Factories of the Future’.

Schrijf hier in

Prijs:

  • Lid Flanders' FOOD 150€
  • Niet Lid Flanders' FOOD: 250€

IPV zal in deze opleiding tussenkomen voor 60 € per persoon en per halve opleidingsdag (max 3p van eenzelfde bedrijf). Dit geldt voor PC 220 en 118.

Praktische gegevens

Datum: 
29/04/2014 - 13:00 - 17:00
Locatie: 
ILVO Food Pilot Melle
Adres: 
Brusselsesteenweg 370
Postcode: 
9090
Stad: 
Melle
Land: 
België

Inschrijving