Activiteiten

Open kick-off event Smart WaterUse - UITGESTELD

Smart-WaterUse is een collectief interclusterproject rond het in kaart brengen en verlagen van de waterrisico’s binnen de sectoren van (zee-)voeding, aquacultuur, textiel en toerisme. Zet slim in op waterbeheer en kom ontdekken wat dit project voor jou kan betekenen op het open kick-of event van 3 april!

LET OP: In het kader van de maatregelen die genomen worden om de verspreiding van het Corona virus tegen te gaan werd dit event geannuleerd!

Uit een VOKA bevraging bleek dat 7 op 10 ondernemingen watertekort vrezen maar dat 9 op 10 nog geen noodplan hebben. Bovendien kan 80 % niet overschakelen op een alternatieve waterbron en kan 81 % op korte termijn geen preventieve maatregelen nemen die het waterverbruik tijdelijk en significant verminderen. Om dit te vermijden zijn bedrijven genoodzaakt om hun waterverbruik te evalueren en aan te passen want de kosten en risico’s van niets doen zijn hoog.

Maar hoe kan een bedrijf beslissen welke maatregelen nodig zijn?
Voor een antwoord op deze vraag wordt de WATERBAROMETER tool ontwikkeld. De tool helpt bedrijven om een passend actieplan uit te stippelen richting duurzaam waterverbruik en watergerelateerde risico’s te beperken. Daarnaast zal er ook gekeken worden naar alternatieve waterbronnen, monitoring, digitalisering en wetgeving.

Flanders FOOD zal hiervoor samen werken met De Blauwe Cluster, Watercircle.be, VITO, Vlakwa, Centexbel, Fevia en Universiteit Gent. Volgende activiteiten zullen opgezet worden:

 • Collectieve kennistransfer, sensibilisatie en netwerking rond waterrisico’s beheersen;
 • Wateraudits bij bedrijven om inzicht te verwerven in de sectorgebonden waterrisico’s;
 • Ontwikkeling van een online smart-water tool: een WATERBAROMETER tool die in kaart brengt hoe waterbewust een bedrijf is, hoe het omgaat met waterrisico’s en hoe goed het gewapend is tegen potentiële droogterisico’s nu en in de toekomst. De waterbarometer tool voorziet een aantal scenario’s voor alternatief watergebruik alsook een voorstel voor mogelijke droogtemaatregelen
 • Techno-economische haalbaarheid van alternatieve waterbronnen, waarbij minder geschikte waterbronnen opgewaardeerd kunnen worden ;
 • Demonstratieworkshops via pilootinstallaties die aantonen hoe men waterrisico’s kan aanpakken via monitoring en digitalisering van data
 • Wetgeving en regelgeving in het kader van waterrisico’s beheersen

Interesse? 

Kom meer ontdekken op 3 april van 10-14u en zet slimmer in op waterbeheer! 

programma

 • 10 - 10u20: Projectvoorstelling 
 • 10u20 - 11u: Inspirerende getuigenissen rond slim waterbeheer
 • 11u - 12u15: Interactieve sessies rond slim waterbeheer
 • 12u15 - 14u: Netwerkreceptie

praktische info

 • Deelnemer dat lid is van 1 van de partners (Flanders FOOD, De Blauwe Cluster, Watercircle.be, VITO, Vlakwa, Centexbel, Fevia en Universiteit Gent): €50
 • Deelnemer dat geen lid is: €100
 • Deelnemer project Smart WaterUse: gratis

De toegangsprijs wordt in mindering gebracht van de projectbijdrage wanneer het bedrijf beslist deel te nemen aan het project smartwateruse.

 

Gelieve zich in te schrijven via onderstaande link.

Locatie: Poortakkerstraat 96-98, Sint-Denijs-Westrem, Fedustria Gent. 

Voor de wegbeschrijving: https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/fedustria-media/2018_Poortakkerplan_DEF.pdf?mtime=20180920124444.

Regio activiteit: 
België
Organisator: 
Flanders' FOOD

Praktische gegevens

Datum: 
03/04/2020 - 10:00 - 14:00
Locatie: 
Fedustria Gent
Adres: 
Poortakkerstraat 96-98
Postcode: 
9051
Stad: 
Sint Denijs Westrem (Gent)
Land: 
België
Organisator: 
Flanders' FOOD

Inschrijving