Activiteiten

Open event Smart WaterUse

Smart-WaterUse is een collectief interclusterproject rond het in kaart brengen en verlagen van de waterrisico’s binnen de sectoren van (zee-)voeding, aquacultuur, textiel en toerisme. Zet slim in op waterbeheer en kom ontdekken wat dit project voor jou kan betekenen op het open event van 13 oktober!

Uit een VOKA bevraging bleek dat 70% van de ondernemingen watertekort vrezen maar dat 90% nog geen noodplan hebben. Bovendien kan 80 % niet overschakelen op een alternatieve waterbron en kan 81 % op korte termijn geen preventieve maatregelen nemen die het waterverbruik tijdelijk en significant verminderen. Om dit te vermijden zijn bedrijven genoodzaakt om hun waterverbruik te evalueren en aan te passen want de kosten en risico’s van niets doen zijn hoog.

Maar hoe kan een bedrijf beslissen welke maatregelen nodig zijn?
Voor een antwoord op deze vraag wordt de WATERBAROMETER tool ontwikkeld. Met deze tool krijgt een bedrijf inzicht in zijn waterbeheer, in de risico’s van de gebruikte waterbronnen en in de aanwezigheid van alternatieve waterbronnen in de omgeving van het bedrijf. Ook zullen verschillende maatregelen worden voorgesteld waarop het bedrijf kan inzetten om zijn waterbeheer te verbeteren en het droogterisico te verlagen. Het bedrijf zal maw in een oogopslag zien welke maatregelen het meest zinvol zijn om op in te zetten. Hierbij wordt ingezet op alternatieve waterbronnen, monitoring en digitalisering. Ook de geldende wetgeving zal onder de loep worden genomen.

Flanders FOOD zal hiervoor samen werken met De Blauwe Cluster, Watercircle.be, VITO, Vlakwa, Centexbel, Fevia en Universiteit Gent.
Concreet willen we in dit project ons doel bereiken door:

 • een generieke online tool, de WATERBAROMETER tool, te ontwikkelen. Hiermee worden de water- en droogterisico’s in kaart gebracht en worden er aan de hand van scores verschillende maatregelen/actiepunten voorgesteld. Het bedrijf zal m.a.w. in een oogopslag zien welke maatregelen het meest zinvol zijn om op in te zetten.
 • Scenario’s door te rekenen voor de toepassing van alternatieve waterbronnen. Welke technologietrein is bijvoorbeeld nodig om regenwater van een buurbedrijf in te zetten als proceswater en wat is de kost hiervan?
 • Demonstratieworkshops via pilootinstallaties die aantonen hoe men waterrisico’s kan aanpakken via monitoring en digitalisering van data;
 • Het wettelijk kader op vlak van waterbeheer te verduidelijken voor elke sector

Interesse? 

Kom meer ontdekken op 13 oktober van 10-13:15u en zet slimmer in op waterbeheer! 

programma

 • 10u - 10u10: Ontvangst
 • 10u10 - 10u20: Projectvoorstelling 
 • 10u20 - 11u: 4 inspirerende getuigenissen rond slim waterbeheer
 • 11u - 12u15: Interactieve sessie rond slim waterbeheer
 • 12u15 - 13u15: Netwerkreceptie (indien mogelijk)

Omwille van de maatregelen rond COVID-19 is er een kans dat het event online zal plaatsvinden. 

praktische info

 • Deelnemer dat lid is van 1 van de partners (Flanders FOOD, De Blauwe Cluster, Watercircle.be, VITO, Vlakwa, Centexbel, Fevia en Universiteit Gent): €50
 • Deelnemer dat geen lid is: €100
 • Deelnemer project Smart WaterUse: gratis

De toegangsprijs wordt in mindering gebracht van de projectbijdrage wanneer het bedrijf beslist deel te nemen aan het project smartwateruse.

 

Gelieve zich in te schrijven via onderstaande link.

Locatie: Poortakkerstraat 96-98, Sint-Denijs-Westrem, Fedustria Gent. 

Voor de wegbeschrijving: https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/fedustria-media/2018_Poortakkerplan_DEF.pdf?mtime=20180920124444.

Praktische gegevens

Datum: 
13/10/2020 - 10:00 - 13:15
Locatie: 
Fedustria Gent (of eventueel online)
Adres: 
Poortakkerstraat 96-98
Postcode: 
9051
Stad: 
Sint Denijs Westrem (Gent)
Land: 
België
Organisator: 
Flanders' FOOD

Inschrijving