Dit was het i-FAST Slotevent

De voorbije vier jaar liep het project i-FAST. Drie innovatieve sensortechnologieën werden uitgebreid op hun toepassing in de voeding onderzocht. Een berg nieuwe kennis kwam uit de kokers van de verschillende onderzoeksgroepen. Kennis waarmee de deelnemende bedrijven in de toekomst ook effectief mee aan de slag kunnen gaan. Uit dit project zijn ook tal van nieuwe projecten ontstaan. Vandaar het symbool van een boom met vele takken. Dit project werd afgesloten met een fel gesmaakt event. We blikken even terug.

Omdat beelden zoveel meer zeggen dan woorden... 

Accepteer marketing-cookies om deze content weer te geven.

Cookie-instellingen

Onderzoekers en bedrijven aan het woord

Na een inleiding door Flanders’ FOOD innovatiemanager en coördinator van het project Veerle De Graef kwamen de onderzoekers van de verschillende onderzoeksgroepen aan het woord. Zo was er Paul Van Der Meeren van de UGent met een toelichting over de structuurbepaling van emulsies met lage resolutie NMR. Wouter Saeys (KULeuven-Mebios) en Andy Lambrechts (imec) diepten de mogelijkheden van draagbare (hyper) spectrale analyse uit en tot slot nam Pieter Verboven van de KULeuven ons mee in de toepassingen van 3D X-stralen tomografie voor bijvoorbeeld vreemde voorwerpendetectie in 'poreuze' levensmiddelen. Voor elke validatietraject (FYSTEM, MOBISPEC, X-FAST) kwamen bedrijven getuigen over wat dit project voor hun betekend heeft. We danken de mensen van Vandemoortele, La William, Engilico, Octinion, Dossche Mills en Gudrun voor hun bijdrage.

De I-Fast Islands Fair

Op deze mini-beurs kon men tijdens een twee uur durende ‘cruise’ langs 5 eilanden kennis maken met tal van projecten die gekiemd zijn uit het i-FAST project. Flanders’ FOOD ‘captains’ namen de bezoekers mee langs alle standen. Naast de posters en de toelichtingen door de project-trekkers waren er tal van technologische demo’s te zien. 

Dit was er allemaal te zien...

The Electromagnetic Spectrum Wall

Deze indrukwekkende 'wall' toonde voor elk golflengtegebied wat de mogelijke toepassingen zijn van de verschillende types ‘stralen’, van X-stralen tot radiogolven, voor de inspectie en analyse van voeding. Een hele reeks demo's maakten de technologie 'zichtbaar'. Uit dit project ontstond een héél concrete en veelbelovende toepassing, ontwikkeld door Engilico en Mebios: de inspectie van de lasnaden van thermoform verpakkingen, met hyperspectraal technologie.

Het Human Centered Island

  • WIFI2020: een traject naar meer ‘werkbaar werk’ in je bedrijf via een lerend netwerk met andere bedrijven. Samen nadenken over een meer innovatieve arbeidsorganisatie
  • de Vlaio proeftuin Augmented & Mixed Reality van de Uhasselt
  • Het nieuwe project Operator 4.0 over het koppelen van de ‘technologische’ en de ‘sociale’ kant van digitalisatie binnen de voedingsbedrijven.
  • Het Colrobfood project over het de mogelijkheden voor het inzetten van Cobots in de voedingsindustrie

Het Circular Island

  • Het project Smart Wateruse, over het aanpakken van de waterrisico’s en het slim omgaan met water binnen de sectoren van (zee-)voeding, aquacultuur, textiel en toerisme.
  • Het project Sucr’Eau: waterhergebruik en valorisatie van de nevenstroom bij de tweede blancheerstap in de aardappelverwerkende industrie
  • De MIP (Molecular Imprinted Polymer) techniek voor controle van proceswater op pesticiden of andere stoffen
  • Het Circopack project voor de ontwikkeling van een scan voor bedrijven om meer doordachte keuzes te maken rond duurzaam materialenbeheer voor voedselverpakkingen
  • De ion sensor technologie van imec voor het meten van chemische parameters in vloeistoffen

Het Digital Island

  • Het nieuwe project Digitr@ck voor het bevorderen van de digitale maturiteit van bedrijven door middel van een scan en een stappenplan
  • Mogelijkheden van Artificiële Intelligentie voor toepassingen in de voedingsindsutrie

Het Smart Island

  • Het project Sensinfood dat focust op de problem solving bij het integeren van sensoren in je productie
  • De Vlaio proefuin Living Lab Agrifood 4.0 in de Food Pilot (www.foodpilot.be), over in-line metingen, visiesystemen en dataverwerking
  • De MIP techniek voor het zeer gericht opsporen van specifieke peptiden in melk

Het Eurovision Island

  • Het S3FOOD project voor Europese KMO's, met onder andere directe financiële steun voor projecten rond sensoren, data en connectiviteit (www.s3food.eu)
  • Het Connsensys project voor het uitbouwen van een Europees netwerk van Living Labs.

De winterbarbecue

Tijdens de netwerkreceptie en winterbarbecue, of zeg maar een ‘windbarbecue’, werden nieuwe plannen gemaakt en werd deze mooie dag afgesloten met topgerechtjes en een fijne babbel.

Tot slot nog enkele sfeerfoto’s.