En de Food Heroes award gaat naar….

Vlaanderen boven op de Food Heroes awards: Envie uit Anderlecht kaapt twee prijzen weg, waaronder de hoofdprijs!

Uit 76 inzendingen werden op 14 maart de winnaars van de Food Heroes bekroond op CFIA Expo 2019.

Envie behaalde 2 prijzen: één prijs als de algemene winnaar door de publieksstemming en één prijs als winnaar verkozen door de jury in de categorie groenten en fruit. In Ovo (Nl) won de juryprijs in de categorie mannelijke dieren en Mussella nam de juryprijs in de categorie vis en zeevruchten in ontvangst. In de categorie groenten en fruit haalde nog een ander initiatief de finale top 3: bloemkoolrijst van Greenyard.

De jury bekroonde EnVie met een eerste plaats in de categorie fruit & groenten. Deze sociale onderneming maakt 100% natuurlijke soepen van overtollige groenten. Hoofd van de jury, EU-commissaris Vytenis Andriukaitis, stelde de oplossing voor het verminderen van voedselafval van deze food hero zeer op prijs: "Envie toont eenvoudig het meest complete verhaal rond de waarde van voedsel in onze samenleving. Het is een holistisch verhaal. Het plaatst voedsel in het hart van onze samenleving in combinatie met sociaal tewerkstelling en voedselbanken. Deze oplossing is goed voor voedsel, mensen en omgeving. Bovendien scoort het hoog op impact door de betrokkenheid van een Belgische retail partner (Colruyt). "

Impact was ook een cruciale factor bij de selectie van de winnaar van de juryprijs in de categorie mannelijke dieren. In Ovo (Nederland) ontwikkelt een snelle sorteermachine voor vroege geslachtsdetectie in eieren om slachting te voorkomen van mannelijke kuikens. Deze Nederlandse Food Hero spaart ongeveer 45 miljoen mannelijke kuikens per jaar van een vroege dood. EU-commissaris Vytenis Andriukaitis over deze innovatieve oplossing: "Deze oplossing vertegenwoordigt het hoogste niveau van voedselverspilling reductie in de afvalhiërarchie. Het bespaart echt middelen in een vroeg stadium. En het redt dieren. Zodra deze technologie volledig op punt staat, kan deze in de volledige broedsector overgenomen worden en zal het een enorme impact hebben.”

De prijs in de categorie vis en zeevruchten ging naar Mussella. Mussella is een geheel nieuwe oplossing voor voedselafval van Briere Myticulture aan de Bretoense kust in Frankrijk. Ze valoriseren ondermaatse mosselen die normaal op zee gedumpt worden door ze te upcyclen van deze mosselen tot nieuwe diepvriesmosselproducten. De jury was anoniem enthousiast over deze oplossing: "Het is een zeer moedig nieuw initiatief om te streven naar oplossingen tegen voedselverspilling die veroorzaakt worden door concurrentie op de markt. Upcycling van out-of-spec mosselen die anders op zee achterblijven is een sterk marktgerichte oplossing. Deze oplossing geeft een tweede mogelijkheid om mosselen af te wijzen. " citeerde de EU-commissaris. 

Het project Food Heroes wil voedselverliezen in het begin van de voedselketen reduceren door nieuwe valorisatiepistes te ontwikkelen voor bijproducten en out of spec producten. Dit project wordt gefinancierd door INTERREG North West Europa, Europees Fonds voor regionale ontwikkeling.

Food Heroes