Uitdagingen bij de verwerking van nevenstromen

Voedselresten

Nevenstromen, bijproducten, overproductie, … allemaal grondstoffen om in de eerste plaats tot voeding te verwerken. Wat zijn de voornaamste uitdagingen en hoe lossen we die op?

Bedrijven die opportuniteiten zien in deze grondstoffen en oplossingen zoeken voor de uitdagingen om nevenstromen te verwerken tot nieuwe voedingsproducten. Mogelijks liggen er voor jouw bedrijf ook hier opportuniteiten om te innoveren. 

Waarom is er nog zoveel potentieel?

De agrovoedigsindustrie werkt al behoorlijk circulair. Een heel groot deel van de huidige nevenstromen wordt gevaloriseerd in veevoeder. Onrechtstreeks komen deze nevenstromen dus nu al op ons bord. De echte uitdaging is nu om deze nevenstromen rechtstreeks in voedingsproducten te verwerken. Hier is nog veel potentieel, maar we zijn ons ook bewust van de uitdagingen. In onze ogen zijn ze dit:

1. Snel bederfbaar

Het gaat over stromen die soms binnen enkele uren verwerkt dienen te worden. Transportafstand mag dan niet groot zijn.

2. Inspelen op de markt - de business case

De schappen in de supermarkten zijn overvol en ook de keuze in de horeca lijkt haast oneindig. In dat verzadigde landschap een plekje veroveren met een product waar echt vraag naar is, is geen eenvoudige opgave. Nu staat de consument steeds meer open voor een verhaal achter het product met een positieve impact voor onze planeet. Die openheid creëert marktkansen. Kansen op nieuwe business cases.

3. Niet de juiste apparatuur in huis

Om van een goed idee een goed product te maken is een lange ontwikkelingsfase nodig. Voor agrarische of kleine ondernemers die de focus op hun product hebben, is dit een tijdrovende en kostbare klus. Daardoor komt er vaak niets terecht van die goede voornemens. Bovendien ontbreekt het de initiatiefnemers aan de nodige kennis en (test)apparatuur.

4. Opschalen

Het gouden recept is gevonden en er is volop vraag naar het nieuwe product. Van een kleine schaal kan er toegewerkt worden naar productie op grote schaal. Maar dan komt de volgende uitdaging om de hoek kijken: opschalen. Om te beginnen moet er voldoende reststroom beschikbaar zijn. Daarnaast moet de productie(faciliteit) meegroeien.

5. Regels, wetten en eisen

Nevenstromen dienen aan strenge regels in zake voedselveiligheid te voldoen. Vaak is dit al het geval als de nevenstroom naar diervoeding gaat – daar zijn de regels ook streng. Een nieuw product ontwikkelen dat aan al deze eisen voldoet, brengt dan ook de nodige uitdagingen met zich mee.

6. De nevenstroom is niet constant

Wanneer je nieuwe product, gemaakt op basis van nevenstromen aanslaat, wil je het 365 dagen per jaar kunnen leveren. En daar wringt het. Want hoewel sommige nevenstromen vrij constant zijn (denk aan het groen van een prei), is de hoeveelheid nevenstroom onvoorspelbaar.

7. Reststromen kunnen klein en geografisch verspreid zijn

Wanneer een product aanslaat, is er steeds meer van de nevenstroom nodig. Om aan die vraag te voldoen, is er voldoende aanbod nodig. Soms is de nevenstroom volumineus, maar vaak zijn er meerdere telers of aanbieders nodig. Die nevenstromen zijn dan ook relatief klein en zoals gezegd fluctueren ze. Het is uiteraard mogelijk meerdere nevenstromen van diverse telers/aanbieders te combineren, maar daar komt dan wel een behoorlijke logistieke puzzel bij kijken.

Maar voor al deze uitdagingen zijn oplossingen. Ontdek onze succesverhalen en kom te weten hoe andere ondernemers deze tackelden!

Kansen bij samenwerking

Ondanks al die uitdagingen liggen er ook de nodige kansen. Met een innovatief product kun je in korte tijd de markt voor je winnen. Daarvoor is samenwerking wel een must. Flanders’ FOOD en Food Tech Brainport helpen bedrijven met het opzetten van een businesscase, het zoeken naar samenwerkingspartners en het opzetten van projecten. Door kennisdeling en samenwerking kun je komen tot ambitieuze, maar haalbare projecten. Binnen het Food from Food project hebben Flanders’ FOOD en Food Tech Brainport een leaiding role. We bouwen samen met een cluster aan bedrijven, kennisinstellingen en innovatiepartners aan een krachtig Vlaams Nederlands netwerk. Samen streven we eenzelfde doel na: het ontwikkelen van een strategische onderzoeks- en innovatieagenda om de agro- en voedingsindustrie te laten groeien en bloeien.’

 

Accepteer marketing-cookies om deze content weer te geven.

Cookie-instellingen