FLANDERS' FOOD RADAR

Emulgeren en dispergeren met magnetisme

M4E, something 4 you? We lichten deze innovatieve techniek graag aan u toe in dit artikel. Gebeten om meer te weten? Dan kan u ook deelnemen aan de interactieve workshop op 6 november waarin we deze technologie demonstreren in de Food Pilot.

WAT IS M4E?

M4E is een low-shear mengtechnologie. Ze maakt gebruik van permanente magneten voor de opwekking van de Lorentz kracht in combinatie met een turbulente flow. Deze combinatie laat toe om zeer efficiënt poeders te dispergeren of emulsies (zowel olie-in-water als water-in-olie) te maken. De weinige afschuifkrachten die worden toegepast, worden echter zeer efficiënt aangewend. Hierdoor kunnen zelfs de moeilijke (vaak hydrofobe) poeders als pectine of xanthaan gom zeer snel in-lijn in water gedispergeerd worden. M4E maakt gebruik van de lading & polariteit van de deeltjes. Het samenspel van rotatie-krachten, afschuifkrachten en botsingen tussen de deeltjes/druppels vertaalt zich ook een homogene partikelverkleining en het ‘emulgeren’ van vloeistoffen. De lage afschuifkrachten hebben een positieve impact op de stabiliteit van de dispersie of emulsie doordat het gevormde netwerk maximaal behouden blijft.

HET TOESTEL

Een M4E toestel voor het emulgeren van water-in-olie of olie-in-water bestaat uit een magneet, een water- en olietank en een buizenwerk. Enige krachtbronnen zijn 2 pompen; een circulatiepomp die die zorgt voor de circulatie van de continue fase over de magneet en de doseerpomp voor dosering van de discontinue fase aan de circulatiestroom. Het emulgeren vindt plaats in de (permanente) magneet. De discontinue fase wordt in de zuig van de circulatiepomp gedoseerd. Vervolgens lopen beide fases doorheen de magneet waar de emulsie tot stand komt. Bij dispersies wordt een magnetische venturi in een by-pass leiding geplaatst na de circulatie-pomp. Door het venturi effect worden de poeders aangezogen. In de magneet (direct na de venturi) wordt het poeder onmiddellijk en perfect gedispergeerd in de waterfase.

MAAK KENNIS MET DE TECHNOLOGIE!

Kom op 6 november alles te weten over deze innovatieve emulgeer- en dispersietechnologie ‘M4E’ tijdens een interactieve workshop. We demonstreren verschillende toepassingen en lichten uitgebreid de werking en de mogelijkheden van de technologie toe. Deze workshop wordt georganiseerd door ILVO en Flanders’ FOOD, in een samenwerking met toestelleverancier M4E N.V.. en met steun van EFRO. Tijdens de workshop tonen we toepassingen voor sauzen, zuivel, bakkerij en cosmetica. 

PROGRAMMA

12:00 Ontvangst met koffie en broodjes

13:00 Welkom in de Food Pilot – Katleen Coudijzer, Food Pilot

13:15 Werkingsprincipe M4E technologie – Bart Jorissen, M4E

13:45 Demo 1: Voorstelling toestel en opstart bereiding van dressing/groentesaus zonder insluiting van de magneet – Domien De Paepe, Food Pilot

14:15 Voorstelling resultaten piloottest en laboanalyses – Karen Verstraete, Food Pilot

14:35 Demo 2: Aantonen effect van de magneet: bereiding van dressing/groentesaus met insluiting van de magneet voor dispersie van de poeders en emulgeren van de olie

15:15 Discussie en vragen

15:45 Afsluiten met koffie

Dit project kadert binnen het EFRO demoproject FoodInnoTech, waarbinnen innovatieve procestechnologieën worden gedemonstreerd.

INSCHRIJVING?

Dankzij de steun van EFRO kan u inschrijven tegen een voordelig tarief van 75 euro voor Flanders’ FOOD leden en 125 euro voor niet-leden. Bovendien voorziet Alimento een terugbetaling van 65 euro voor deelnemers ressorterend onder Paritair Comité 220. U kan hier inschrijven via ons online formulier.

Voor meer info: contacteer Karen Verstraete via karen.verstraete@ilvo.vlaanderen.be

Nuttige links