Pil neemt hongergevoel weg

Onderzoekers maken eenvoudige pil die zwelt in de maag waardoor we minder honger hebben.

De pil bestaat uit een hydrogel gebaseerd op cellulose. De toepassingen van deze hydrogel zijn interessant omdat ze kunnen zwellen, biodegradeerbaar en compatibel zijn in het lichaam. Gezien deze  eigenschappen kan deze hydrolgel mogelijk ingezet worden in het verminderen van overgewicht en obesitas.

Indien deze pil ingenomen wordt, zwelt deze in de maag en waardoor er minder plaats is voor voeding. Hierdoor ontstaat het gevoel van verzadiging waardoor we minder gaan eten. De gezwollen hydrogel verlaat nadien het lichaam via de stoelgang.

Hydrogel

Een hydrogel is een vloeibare of semivaste gel van natuurlijke of synthetische langketen moleculen die gecrosslinked zijn (polymeren). Tussen deze moleculen zijn als het ware kleine ruimtes aanwezig waarin water en andere vloeistoffen geabsorbeerd kunnen worden (zoals in een spons). Het is dus een superabsorberende gel van natuurlijke of synthetische polymeren. Tot wel 90% water volume kan tussen het polymeernetwerk vastgehouden worden 

 

De onderzoekers hebben farmaceutische cellulose derivaten  en cellulose derivaten die toegestaan zijn in  voeding getest in waterige oplossingen die de maag en het darmkanaal nabootsen (met verschillende pH’s). De hydrogels vertoonden goede  zwelling en compatibiliteit in deze omgevingen. In vitro testen gaven ook aan dat deze hydrogels niet toxisch zijn, waardoor ze dus  kunnen gebruikt worden als ‘maagvullers’ in testen in vivo.

Bron: Journal of Applied Polymer Science, 115 (3), 1438 – 1444