Het eerste Stevia chocolade product

De eerste donkere chocolade met de natuurlijke zoetstof stevia is een feit.

Het Zwitserse bedrijf Villars Maître Chocolatier stelde het product voor op de internationale zoetwarenbeurs ISM in Keulen. Het innovatieve bedrijf werd beloond met de tweede prijs. Deze fondant chocolade bevat slechts 4% suiker. De rest van de suiker is vervangen door Rebaudioside A, een extract van de Stevia plant. Rebaudioside is één van de extracten uit de Zuidamerikaanse plant. Dit extract wordt gekenmerkt door een hoge zoetkracht. Deze wordt echter vertraagd waargenomen waarbij de zoetkracht afhankelijk is van de gebruikte concentratie. Een nadeel van deze natuurlijke zoetstof is dat het vaak een bittere minder aangename nasmaak geeft. 

U ziet Stevia als suikeralternatief, maar weet nog niet hoe hier praktisch mee om te gaan?  Bij Flanders’ FOOD loopt een Stevia project dat u hierin kan ondersteunen.. U kan info opvragen bij Annelies Vandamme (annelies.vandamme@flandersfood.com; tel 02/788 43 61). 

De andere winnaars

De eerste prijs ging naar de zoete sushi's van het Belgische Rovacos. Dit bedrijf combineert in zijn concept Sushi in the City de verfijndheid en elegantie van deze Japanse specialiteit met de knowhow van een Belgische chocolatier. Dit concept bestaat uit 8 originele chocolade ‘SUSHIS’ die leuk zijn om naar te kijken en ook zeer smaakvol zijn. Smaken zoals gember, kokos, mango, ananas en andere worden gecombineerd met de beste Belgische chocolade. Deze SUSHIS zijn verpakt op een vernieuwende manier en kunnen gecombineerd worden om ze attractief weer te geven.  

De derde prijs was voor het Duitse Mederer Süsswarenvertriebs die hun vruchtengummi's met kwarktaartsmaak voorstelden. Hiermee toont het bedrijf zijn grote creativiteit. De gelijkenis met echte taart is zeer groot. De onderste laag lijkt op gebak. Daarbovenop is een zachte vulling aangebracht die afgewerkt is met een delicate romige topping. TROLLI kwarktaart bestaat in verschillende smaken zoals pittige citroen kwark, fruitige bosbessen kwark en een heerlijke aardbeien kwark. Het product bevat geen kunstmatige kleurstoffen en is vetvrij. 

Bron: EVMI