Welke knapperigheid wenst u? Vraag het de verpakking!

De Britse supermarktketen Tesco start met het testen van het ‘ripeSense’ systeem in verpakkingen van peren. Dit zal de consument informeren over de knapperigheid van het fruit.

Het ‘ripeSense’-systeem laat de consument toe om fruit te kiezen dat het best beantwoordt aan zijn of haar smaak. De ‘ripeSense’-sensor, geïntegreerd in een label, detecteert de aromacomponenten die geproduceerd worden tijdens de rijping van het fruit. Hierbij treedt een kleurverandering op van rood over oranje tot geel. Een rode kleur wijst op een lage hoeveelheid aromacomponenten wat overeenkomt met hard fruit. Naarmate de rijping vordert, zal het fruit zachter worden en eveneens meer aromacomponenten produceren. Deze laatste zorgen voor een kleurverandering van het label naar oranje tot geel.

Het ‘ripeSense’-systeem werd ontwikkeld in Nieuw-Zeeland door de Jenkins Group in samenwerking met HortResearch, een Nieuw-Zeelands land- en tuinbouwkundig onderzoeksinstituut. Dit verpakkingsconcept valt onder de noemer van intelligente verpakkingen, die tot doel hebben informatie te verschaffen over de toestand van het verpakte levensmiddel of zijn omgeving tijdens transport/bewaring. Hierbij wordt veel onderzoek verricht op sensoren die bederf of uitgroei van pathogenen kunnen signaleren (zie oa. STW-artikel rond verpakking van 14 juni 2007, 6 december 2007 en 18 september 2008). Bovenstaand artikel geeft dan weer een voorbeeld van sensoren, die gebruikt worden om informatie over de kwaliteit van een product (in dit geval knapperigheid) weer te geven.

Deze sensor wordt momenteel commercieel aangeboden voor peren. Daarnaast zou een sensor voor avocado’s bijna klaar zijn voor lancering. Het label met de geïntegreerde sensor heeft als voordeel dat het ook toegepast kan worden op geautomatiseerde verpakkingslijnen.

Bron: Telegraph.co.uk, ripesense.com, pakblad.nl, freshplaza.com en Pack4Food