Ruimtevaarttechnologie doet intrede in vleeswarenindustrie

Espuna, de Spaanse producent van ‘jamon’ hammen, past ruimtevaarttechnologie toe om de kwaliteit van Spaanse ‘Jamon’ te garanderen.

‘Jamon’, de wereldberoemde Spaanse gedroogde ham, is de trots van de Spaanse vleeswarenindustrie. Ervaren ham-experten onderwerpen de hammen aan een kwaliteitscontrole door een strenge evaluatie van organoleptische eigenschappen (uitzicht, geur, smaak). Niettemin wordt de kwaliteit van de ham ook bepaald door het watergehalte in het vlees, hetgeen heel moeilijk in te schatten is met het blote oog.

Om aan dit probleem tegemoet te komen, integreerde Inasmet (European Space Agency, ESA) een aangepaste versie van Elektrische Impedantie Spectroscopie in de productielijn van Espuna. Deze technologie, ontwikkeld binnen het kader van ESA’s Technology Research Programme, werd oorspronkelijk ontwikkeld voor medische doeleinden. Het apparaat meet de opwaartse drift van lichaamsvloeistoffen bij astronauten tijdens een ruimtevaart (microzwaartekracht) door een lage elektrische stroom doorheen het lichaam van de astronaut te sturen.

Om een ham als ‘jamon’ te kunnen commercialiseren, moeten hammen voldoen aan specifieke criteria na een droogperiode van verschillende maanden. Met behulp van Elektrische Impedantie Spectroscopie, de ruimtevaarttechnologie die op maat werd aangepast om de waterretentie in hammen te meten, worden hammen die niet voldoen aan de vooropgestelde kwaliteitsnormen automatisch uit de productielijn verwijderd om nadien verwerkt te worden tot kookhammen.


Door deze technologie toe te passen is de winstmarge van de hammenproducent met 3 % op jaarbasis gestegen en wordt de excellente kwaliteit van ‘jamon’ gegarandeerd.

Bron

www.esa.int