Functionele ingrediënten uit algen

Functionele voeding blijft aan belang winnen. In de zoektocht naar nieuwe natuurlijke ingrediënten, met een welbepaalde biologische activiteit, komen algen ‘in the picture’

Algen

Algen is de verzamelnaam voor organismen die aan fotosynthese doen. Er zijn 25 à 30000 verschillende species, met een grote variëteit in vorm en grootte, gaande van unicellulaire organismen (microalgen) tot multicellulaire organismen (macroalgen).


Algen worden beschouwd als een interessante natuurlijk bron van nieuwe componenten die gebruikt kunnen worden als functionele ingrediënten. Bepaalde algen leven in extreme omstandigheden (met variabele temperatuur, nutriënten, zoutgehaltes, etc.) waardoor ze in staat zijn zich snel aan te passen aan nieuwe omgevingen. Dit leidt ertoe dat ze secundaire (biologische actieve) metabolieten produceren die niet in andere organismen gevonden worden.

In onderstaande tabel worden een aantal algen en hun functionele ingrediënten weergegeven. Deze algen zijn potentiële bronnen van functionele ingrediënten voor toepassing in voeding. Allen hebben ze een interessante nutritionele samenstelling (bron van eiwitten, koolhydraten, vezels, mineralen en vitaminen en arm aan vetten). De toxicologische aspecten van bepaalde componenten, geproduceerd door deze algen, dient echter nog verder onderzocht te worden. De resultaten van onderzoek tonen aan dat algen naar de toekomst toe in belang gaan toenemen. Het zijn kleine bioreactoren, die bij beïnvloeding van de groeiparameters (watertemperatuur, licht, nutriënten en zout) gericht bepaalde metabolieten kunnen produceren.

Algen

Functionele ingrediënten

Sargassum vulgare

Alginezuur, xylofucans

Himanthalia elongate

PUFAs, α-tocoferol, sterolen, oplosbare vezel

Undaria pinnatifida

PUFAs, sterolen, oplosbare vezel, folaten, zwavelhoudende polysacchariden, fucoxanthine

Phorphira spp.

PUFAs, sterolen, oplosbare vezel

Chondrus crispus

PUFAs (omega-3), sterolen, zwavelhoudende polysacchariden

Cystseira spp.

Terpenen, sterolen, zwavelhoudende polysacchariden

Ulva spp.

Sterolen

Voordelen van algen als bron van functionele ingrediënten:

  • Aanwezigheid van biologisch actieve componenten die niet in andere organismen voorkomen
  • Algen zijn gemakkelijk te kweken
  • Algen groeien snel
  • Door de kweekcondities aan te passen kan de productie van bepaalde biologische componenten gecontroleerd worden

Bron: Trends in Food Science & Technology, 19(1), 31-39 (Artikel is vrij beschikbaar)