EFSA start besprekingen omtrent regelgeving rond nanotechnologie

De groei en complexiteit van nanotechnologie in levensmiddelentoepassingen stelt nieuwe uitdagingen voor het Europese Food Safety Agency (EFSA), die vanaf volgende week starten met besprekingen omtrent de regelgeving en risicobeoordeling rond dit thema.

Nanotechnologie maakt gebruik van zeer kleine partikels op nanometerschaal (10-9 m) voor verschillende toepassingsgebieden in diverse sectoren waaronder levenmiddelen, waarbij zowel wordt gekeken naar levensmiddeleningrediënten als naar verpakkingen. Een toepassing bij verpakkingen is het verbeteren van de barrière-eigenschappen. Hoewel de technologie nog volop aan het opstarten is, bracht een recente enquête in 15 landen aan het licht dat er 70 levensmiddelengerelateerde toepassingen van nanotechnologie op de markt zijn.

Er is echter zeer weinig geweten over de gezondheidsrisico’s van nanotechnologie, zowel naar producenten toe als naar gebruikers toe. De Europese Commissie heeft een complete evaluatie van nanotechnologie gevraagd tegen 31 maart 2008, maar door de grote range van bestaande nanomaterialen met verschillende eigenschappen en veiligheidsprofielen heeft het EFSA gemeld dat het deze deadline niet kan halen.

Er is nu voorgesteld om een initiële wetenschappelijke opinie op te stellen tegen volgende zomer. Hiervoor wordt er gepland een werkgroep op te starten, bestaande uit 10 tot 15 wetenschappelijke experten uit de lidstaten. De eerste discussie hieromtrent zal plaatshebben bij het wetenschappelijk comité van EFSA op 19 en 20 november, gevolgd door het ‘EFSA Scientific Forum event’ te Brussel op 20 en 21 november en te Berlijn op 26 november.

Bron: Foodnavigator.com en Pack4Food