Actieve verpakkingen: nieuwe werkingsmanier voor additieven

CSP commercialiseert een technologie die erin bestaat de omgeving van het verpakte product te beheersen dankzij actieve additieven in percolatiekanalen in een niet-mengbare polymeerlegering.

 

Op het domein van voedingsproducten evolueert de vraag van consumenten naar meer veiligheid, kwaliteit, versheid, gebruiksgemak… De - soms tegenstrijdige - verwachtingen gaan in de richting van gebruiksklare voedingsmiddelen, bijv. maaltijden die in een magnetron kunnen worden klaargemaakt, producten zonder bewaarmiddelen en eten en drinken dat heel lang kan worden bewaard.

Hierdoor ontstaat een stroom van innovaties in actieve verpakkingen en een groeiende markt voor de additieven die de verpakkingen de bedoelde eigenschappen verlenen. Europese richtlijn 1935/2004 heeft de deur geopend voor deze verpakkingen die op hun omgeving reageren door de atmosfeer van de verpakking of het verpakte product zelf te beïnvloeden.

Hoewel veel van de actieve middelen die zuurstof absorberen, die drogen, die geuren of ethyleen absorberen reeds worden gebruikt in de vorm van zakjes die in de verpakking worden gestopt, is het mogelijk om ze in de structuur van het materiaal te integreren. Dit vergemakkelijkt het werk van de verpakker en verhoogt de veiligheid voor de consument die het additief niet meer per ongeluk kan inslikken.

Uitgaande van de hypothese dat het mogelijk is om de werking van de actieve additieven te verbeteren door hun migratie te vergemakkelijken en door ze daar te brengen waar contact nodig is, heeft CSP Technologies een nieuwe techniek ontwikkeld om het transport van kleine moleculen doorheen een kunststofmateriaal te controleren. Het idee bestaat erin een co-continue morfologie te creëren van microscopische kanaaltjes die doorheen de structuur met elkaar zijn verbonden.

Het droogmiddel (kubische deeltjes) wordt meegevoerd in de onderling verbonden kanalen van de legering

CSP heeft een driecomponenten-polymeerlegering ontwikkeld: het basispolymeer met de fysisch-chemische eigenschappen die nodig zijn voor de toepassing (bijv. een PE of PP), een onmengbaar polymeer (ethyleenoxide) dat percolatiekanalen zal creëren en een actieve component (bijv. een droogmiddel) in deze kanalen. Het verkregen polymeer reageert op de externe signalen door activering van het gewenste mechanisme: absorptie, afgifte (bijv. CO2in dranken met prik), transport of activering van stoffen doorheen de kanalen.

Meer informatie

Octrooien:

  • WO2006130827
  • WO0250178

Bronnen

  • CRIF-WTCM
  • Pack4Food