Innovaties: een greep uit HI Europe

Zoals bij elke editie van Health Ingredient Europe was er ook deze keer een ‘Best Innovation in Health Ingredients Awards’. Het goud was deze keer voor Cargill…

Xtend Isomaltulose van Cargill, de winnaar van de ‘Best innovation in Health Ingredients Award’, is een traag verteerbare suiker. Isomaltulose levert zowel glucose en fructose, zoals ook sucrose (de gewone suiker) doet, maar de energie wordt veel langzamer vrijgegeven dan bij sucrose het geval is. Dit betekent concreet dat isomaltulose trager afgebroken wordt in het lichaam dan het geval is voor sucrose. Hierdoor heeft het een lage glycemische en insulinemische respons. Daarenboven is isomaltulose ook tandvriendelijk.

 

Figuur 1. Isomaltulose

Voor meer wetenschappelijke achtergrond:

  • Jennie C Brand-Miller. Postprandial glycemia, glycemic index, and the prevention of type 2 diabetes. American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 80, No. 2, 243-244, August 2004
  • Jennie C Brand-Miller. Glycemic load and chronic disease. Nutr Rev. 2003 May;61(5 Pt 2):S49-55. Review

PinnoThinTM van Lipid Nutrition, tweede in de ‘Best innovation in Health Ingredients Award’, helpt bij het onderdrukken van de eetlust. Het is 100 % natuurlijk en van plantaardige oorsprong. Het actieve ingrediënt van PinnoThin™ is pinoleenzuur dat geëxtraheerd wordt uit de noten van een Koreaanse den (Pinus koraiensis). PinnoThin™ stimuleert de vrijgave van het honger-onderdrukkend hormoon CCK (cholecystokinin) en GLP1 (glucagon-achtig peptide). Dit werkt in op een snelle vertering van de vetten en is tegelijkertijd ook verantwoordelijk voor een verzadigingsgevoel zodat er een verminderde voedselinname is en dus ook een verminderde calorie inname.

 

Figuur 2. Pinoleenzuur

Voor meer informatie:

  • http://www.lipidnutrition.com/ProductRange/PinnoThin/

Voor meer wetenschappelijke achtergrond:

  • Kleijnen J, Knipschild P. Ginkgo biloba. 1992 Nov 7;340(8828):1136-9

Svetol® van Berkem, derde in de ‘Best innovation in Health Ingredients Award’, is een origineel ‘weight management’ koffie extract.

Recente epidemiologische studies hebben aangetoond dat hoge consumptie van koffie het risico op diabetes type 2 kunnen verminderen. Eén van de voornaamste stoffen die hiervoor verantwoordelijk zou zijn, is Chlorogeenzuur. Op basis van deze bevindingen heeft Berkem een nieuw product ontwikkeld dat helpt bij ‘gewichtscontrole’ waarbij er ook reeds klinische testen gebeurd zijn en waarbij er gekeken is naar de biobeschikbaarheid van het product.

Figuur 3. Chlorogeenzuur

Voor meer wetenschappelijke achtergrond:

  • Van Dam RM, Feskens EJM. Coffee consumption and risk of type 2 diabetes mellitus. Lancet 2002; 360: 1477-78
  • Kelly L Johnston, Michael N Clifford and Linda M Morgan. Coffee acutely modifies gastrointestinal hormone secretion and glucose tolerance in humans: glycemic effects of chlorogenic acid and caffeine. American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 78, No. 4, 728-733, October 2003
  • R. M. van Dam and F. B. Hu. Coffee Consumption and Risk of Type 2 Diabetes: A Systematic Review
  • JAMA, July 6, 2005; 294(1): 97 – 104

De andere genomineerde producten zijn:

Lacprodan PL-20 van Arla Foods Ingredients amba is een bio-actieve melkfractie rijk aan fosfatidylserine en sfingomyeline. De fosfatidylserine is een fosfolipide met bewezen effecten om de stress te doen dalen. Sfingomyeline zou serum cholesterol doen dalen.

Lacprodan PL-20 kan gebruikt worden in drank, roomijs en chocolade.

Figuur 4. Fosfatidylserine

Figuur 5. Sfingomyeline

PraventinTM van DMV International helpt voor een gezonde gelaatskleur waarbij het de huid van binnen uit voedt. PraventinTM is een bio-actief proteïnecomplex rijk aan lactoferrine dat ervoor zorgt dat de huid er gezond uitziet en acné vermindert. De werking van lactoferrine zou drievoudig zijn:

  • anti-microbiëel
  • ontstekingsremmend
  • antioxidant

Het kan gemakkelijk geformuleerd worden in functionele voedingstoepassingen om zo een nieuwe lijn te creëren van innovatieve gezondheidsproducten die de consument ondersteunt bij het uiterlijk van hun huid.

Figuur 6. Lactoferrine

FabulessTM van DSM Food Specialties helpt de consument om minder calorieën op te nemen. FabulessTM is een patent-beschermde combinatie van palm- en haveroliën die in een nieuwe emulsie geformuleerd werden. FabulessTM speelt in op de tijd die nodig is om na een maaltijd een hongergevoel te krijgen. Daarnaast beïnvloedt het ook de hoeveelheid voedsel die bij een volgende maaltijd geconsumeerd wordt.

CocoanOX van Natraceutical Group is een natuurlijk antioxidans afkomstig van cacao. De cacaopolyfenolen werken vermoedelijk preventief tegen cardiovasculaire ziektes, verlagen de bloeddruk en hebben een effect op het immuunsysteem. Het is tevens wetenschappelijk aangetoond dat CocoanOX biobeschikbaar is.

Prothy® R80 van Tournay Biotechnologies is een rijst polypeptide dat gebruikt kan worden in hypoallergene voeding. Dankzij het feit dat het allergeenvrij en phytoestrogeenvrij is, heeft het een hoge nutritionele waarde waardoor dit polypeptide uitermate geschikt is voor babyvoeding, hypoallergene voeding en als sportvoeding.

Bron: HI Europe