Smaakrobot identificeert componenten doorheen verpakking

NEC introduceert een ‘smaakrobot’ die levensmiddelen en hun ingrediënten door de verpakking heen kan identificeren. Kwaliteitscontrole van de volgende generatie?

NEC ontwikkelde de robot, in samenwerking met de Mie Universiteit uit Japan, als een consumentengadget. De robot, die eruit ziet als een 60 cm grote pop, is uitgerust met infrarood spectroscopie en een computer. De robot, die ook kan praten, kan het levensmiddel identificeren, een opsomming geven van de ingrediënten en adviseren over mogelijke gezondheidsgerelateerde effecten.

Deze robot heeft ook een ‘gevoel voor smaak.’ Dit betekent dat de robot op basis van een infrarood analyse de chemische samenstelling van een product ontleedt. Deze analyse omvat een schatting van de grote voedselcomponenten, zoals vetten en koolhydraten, en de aanwezigheid en kwantificering van andere componenten. De smaakwaarneming van deze robot is dus duidelijk verschillend van die van een individu.

De robot stuurt infrarood stralen door het levensmiddel en meet de absorptie van bepaalde golflengten. Wanneer een bepaald molecule aanwezig is in het levensmiddel, worden specifieke golflengten geabsorbeerd. Hierdoor kan de robot de aanwezigheid en hoeveelheid van bepaalde componenten in het levensmiddel schatten. Verschillende levensmiddelen absorberen op die manier de infrarode straling volgens een bepaald patroon dat kan verbonden worden aan een bepaald levensmiddel: een ‘fingerprint.’

De robot bevat informatie over diverse levensmiddelen. In een test kan het verschillende soorten kaas (Edam, Gouda en Camembert), vlees en brood identificeren. NEC wil het systeem ook uitbreiden om een volwaardig sommelier te worden.

Bron: NEC