Lassen van verpakkingen voor voedingsproducten

Bij het verpakken van een breed gamma voedingsproducten worden lasnaden gebruikt. De algemene principes van lassen en de verschillende methoden om de integriteit van lasverbindingen te evalueren werden recent gepubliceerd in een review publicatie van Campden & Chorleywood.

Om voedingstechnologen te ondersteunen bij hun activiteiten publiceerde de onderzoeksorganisatie Campden & Chorleywood (Verenigd Koninkrijk) een review getiteld “The manufacture and integrity of seals for packaged foods”. In deze publicatie van 2006 wordt een overzicht gegeven van verschillende lastechnologieën (warme en koude lastechnieken, laserlassen, ultrasoon lassen, radiofrequent lassen, inductielassen), maar ook van verpakkingsapparatuur, het belang van lasintegriteit en benaderingen om integriteit en defecten te analyseren en evalueren. 

Lasverbindingen worden frequent gebruikt bij het verpakken van kant en klaar maaltijden, zoetwaren, gekoelde groenten en producten bewaard onder gemodificeerde atmosfeer (MAP). Parameters die van belang zijn om een degelijke lasnaad te bekomen zijn voornamelijk temperatuur, druk, lastijd en type hechtmiddel. Er zijn verschillende apparaten op de markt om de integriteit en de sterkte van de lasnaad te analyseren zoals treksterkte, afpelbaarheid, valproef, compressieproef. In Vlaanderen zijn verschillende van deze testen onder meer mogelijk bij het Belgisch Verpakkingsinstituut (Zellik) en bij het VerpakkingsCentrum (Diepenbeek). 

Het type verpakking en het type lasnaad dient compatibel te zijn met het product en met de bewaarcondities. Lekken van de lasverbindingen kunnen immers nefaste gevolgen hebben voor de fysico-chemische en/of microbiologische houdbaarheid van voedingsproducten (Flanders’ FOOD projecten 3 en 4). Bij dergelijke defecten is er een verhoogd risico op bederf, groei van pathogene micro-organismen of veranderen van visuele aspecten. In de industrie worden vacuüm testen, kleurstofpenetratie, onderdompeling en bepaalde detectoren gebruik voor het opsporen van lekken. Ultrasone, akoestische, infrarood en laser beeldverwerking zijn eerder technische methoden. 

Bron: Campden & Chorleywood