Informatie aanbrengen op voedingsproducten

Lasermarkeren en digitaal decoreren zijn nieuwe technologieën die het mogelijk maken om bepaalde informatie aan te brengen op voedingsproducten. De markeringsmogelijkheden gaan van tekst (houdbaarheidsdatum, lotnummer) tot barcodes, 2D-matrices, beelden en logo's.

Digitaal decoreren

Spectra Technology Integration (STI) ontwikkelde met Merlin FG een printmachine voor het digitaal decoreren van voedingsproducten. Via digitaal decoreren is het mogelijk om tekst, beelden en grafieken aan te brengen tijdens de productie. Het aanbrengen van informatie heeft geen enkele invloed op de houdbaarheid en de smaak van de bewerkte producten. Voor het printen worden duizenden inkjetkoppen gebruikt en kleurstoffen die geschikt zijn voor voeding. De bekomen beelden zijn zeer stabiel en behouden hun intensiteit tijdens bewaring.


Bron: Procter and Gamble

Voor de ontwikkeling van deze technologie werkte STI nauw samen met zijn toeleveranciers en met Procter en Gamble, de initiatiefnemers achter het digitaal decoreren. Op dit moment wordt de technologie voornamelijk gebruikt in grote bedrijven. Bedrukken van voedingsproducten kan echter ook een toegevoegde waarde in nichemarkten creëren in middelgrote ondernemingen. De kostprijs van een installatie voor het aanbrengen van kleur-, smaak- en geurstoffen bedraagt ongeveer 100 000 dollar. De installatie kan geïntegreerd worden in het productieproces bij de meest geschikte productiestap.

Lasermarkeren

Durand-Wayland heeft een systeem voor lasercodering ontwikkelt waarmee specifieke informatie aangebracht kan worden op afzonderlijke stukken groenten en fruit. Het principe berust op een oppervlakkige depigmentering van de schil door een laser. Het verkregen contrast is zichtbaar met het blote oog of met een optisch leestoestel en blijft permanent aanwezig. Doordat de laserbundel niet door de schil komt, wordt het product zelf niet beschadigd en blijft de veiligheid gegarandeerd.


Bron: Durand-Wayland

DataLase ontwikkelde eveneens een applicatie om voedingsproducten zoals vers fruit en confiserie met een laser te markeren (DataLase FOODMARK). De technologie maakt gebruik van een additief waarmee een contrastrijk beeld gevormd kan worden op het oppervlak van bepaalde levensmiddelen. Dit beeld ontstaat door reactie van het additief met de bundel van een CO2-laser met laag vermogen.


Bron: DataLase

Het additief kan in oplossing of in dispersie geformuleerd worden en met een spray op het te behandelen oppervlak aangebracht worden. Het pigment is zo gevoelig dat maar een fractie van het laservermogen gebruikt wordt en dat de integriteit van het gemarkeerde oppervlak bewaard blijft. DataLase FOODMARK ondergaat momenteel het FDA goedkeuringsproces.

Bron

WTCM Techniline