Beter slapen en presteren dankzij tryptofaan

Een avonddrankje met het tryptofaanrijke eiwit alfa-lactalbumine verhoogt de concentratie van tryptofaan* ten opzichte van andere aminozuren in het bloed. Dit brengt een bescheiden effect op het gevoel van slaperigheid. De volgende ochtend wordt ook een toegenomen hersenactiviteit waargenomen. Bij slechte slapers leidt dit bovendien tot minder fouten in het uitvoeren van de opdracht.

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht en TNO gaven aan 14 proefpersonen met lichte slaapklachten en 14 personen zonder slaapklachten milkshakes. Twee types milkshakes werden geconsumeerd, namelijk een milkshake met 40 g tryptofaanrijke alfa-lactalbumine (dit is 4,8 g tryptofaan per 100 g) en een placebomilkshake met 40 g caseïne (dit is 1,4 g tryptofaan per 100 g). Na 2 tot 3 uur werd bloed geprikt om de tryptofaanconcentratie in het plasma te bepalen. Voor het naar bed gaan en direct na het opstaan de volgende morgen werd de slaperigheid gemeten aan de hand van vragen (Stanford Sleepiness Scale). De volgende ochtend werd tevens via een opdracht de alertheid getest (EEG-hersenactiviteit, reactietijd en aantal fouten).

Door de inname van alfa-lactalbumine via de milkshake was de concentratie tryptofaan in het bloed ten opzichte van vijf andere aminozuren 130 % hoger dan door de inname van milkshakes met placebo ’s. De avond van de inname zelf, werd er geen verschil waargenomen in slaperigheid bij de beide groepen proefpersonen. De ochtend na de inname werd er wel een verschil in slaperigheid waargenomen. Ook in de hersenactiviteit en het uitvoeren van de opdracht waren de cijfers significant verschillend. De onderzoekers concluderen dat door het innemen van extra tryptofaan ’s avonds, er meer tryptofaan beschikbaar is voor de hersenen, waardoor de alertheid de volgende morgen vergroot, waarschijnlijk als gevolg van beter slapen.

Tryptofaan

De eiwitten in de cellen van de mens zijn opgebouwd uit een twintigtal aminozuren. Sommige van deze aminozuren kan ons lichaam zelf aanmaken door omzetting van andere metabolische intermediairen. Negen aminozuren kunnen daarentegen niet door ons lichaam gevormd worden. Zij moeten rechtstreeks uit de voeding opgenomen worden en worden daarom aangeduid als essentiële aminozuren. Tryptofaan behoort tot deze essentiële aminozuren. Sommige aminozuren worden als semi-essentieel omschreven. Zij kunnen in principe door het lichaam zelf aangemaakt worden maar in bepaalde omstandigheden kan de behoefte de synthesecapaciteit overtreffen.


Bron: American journal of Clinical Nutrition