Welcome to the SpaceBakery!

Een bakkerij in de ruimte, het klinkt een beetje futuristisch, maar het idee is ook breder toepasbaar: hoe kunnen we namelijk een volledig gesloten systeem creëren dat mensen toch van hun dagelijks brood kan voorzien?

Recent kregen we van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) groen licht om van start te gaan met het SpaceBakery project.

De SpaceBakery is een gesloten, ecologisch systeem voor het telen van planten en een bakkerij. Hierin wordt onderzoek verricht voor langdurige verblijven op de planeet Mars. Maar voordat de onderzoekers hun onderzoekswerk gebruiken om de eerste mensen op de rode planeet later deze eeuw te helpen voeden, streven ze naar een duidelijke impact op de aarde van nu. Het project wordt geleid door Puratos, en uitgevoerd door een interdisciplinair samenwerkingsverband tussen:

2019-16 SB1.png

Het project concentreert zich op de vraag hoe we op een duurzamere manier voedsel kunnen produceren en draagt bij aan het leveren van een nutritioneel basisproduct voor veel regio’s over de hele wereld.

Het is de bedoeling een gesloten en zelfvoorzienend modulair systeem te bouwen in vier aaneengesloten containers, dat onafhankelijk is van landbouwgrond en klimaat, met optimaal gebruik van grondstoffen.

2019-16 SB2-551x337.png
2019-16 SB3-354x193.png

Met behulp van de indrukwekkende infrastructuur voor plantenteelt leren onderzoekers van het consortium hoe ze de ideale omgeving kunnen creëren voor een efficiënte productie van tarwe en andere planten die in brood verwerkt kunnen worden om de voedingswaarde ervan te verhogen.

Parallel aan het gewasonderzoek zal het consortium ook andere aspecten bestuderen die een rol spelen bij de hele voedselproductiecyclus, zoals gebruik en recycling van grondstoffen, monitoring van het microbiële klimaat, invloed van straling en bestuiving door middel van geautomatiseerde drones.

Bronnen

  • 6,3 Miljoen Euro om Belgisch brood te bakken op Mars. Persbericht Puratos, 27 november 2019.
  • Spacebakery. Onepager project.