Vlaamse ondernemer ziet door de bomen het bos niet

Blokken met vraagtekens

Nog te veel ondernemers die nood hebben aan advies of begeleiding, weten niet waar ze concreet terechtkunnen. Vooral over de opstart, financiering en verdere groei van een zaak zijn er vragen. Om beter in te spelen op wat ondernemers écht nodig hebben, rijdt de FAQ-bar van VLAIO (Agentschap Innoveren & Ondernemen) vanaf 14 maart heel Vlaanderen rond, met een eerste stop in Mechelen. Met het gloednieuwe VLAIO Netwerk brengt de Vlaamse overheid alle relevante partners samen én trekt ze volop de kaart van samenwerken in het belang van ondernemers en bedrijven.

Vlaanderen wil ondernemers meer de hand reiken. Dat is nodig, want uit een onafhankelijke bevraging bij 600 kmo’s en grotere bedrijven, blijkt dat een op de vijf zelfstandigen of bedrijfsleiders de weg naar gericht advies niet vindt. VOKA ontdekte de afgelopen 2 jaar via 3.074 info- en adviesvragen dat ondernemers het vaakst hulp zoekt om een zaak te starten (43%), gevolgd door info rond groei (37%) en financiering (26%). Daarbij merkt UNIZO aan de hand van 12.454 onthaalde vragen via de ondernemerslijn dat kleine kmo's kampen met vragen over juridische zaken (33%), over starten (21%) en sociale thema's (19%), gaande van het sociaal statuut tot het personeelsbeleid. Los daarvan associeert 88% van de Vlaamse ondernemers VLAIO louter met subsidies, terwijl het agentschap voor veelzijdige oplossingen staat. Vanuit de vragen van ondernemers en de nieuwe invulling van het agentschap, lanceert VLAIO vandaag een nieuw plan van aanpak en communicatiecampagne.

Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, Philippe Muyters: “Ondernemers kunnen vandaag al op heel wat steun van Vlaanderen rekenen, maar nog te vaak zit die begeleiding en informatie versnipperd over verschillende aanbieders. Daardoor zien ondernemers door de bomen het bos niet meer en krijgen ze het gevoel van het kastje naar de muur te worden gestuurd. Door samen te werken en de dienstverlening van alle partners op elkaar af te stemmen, maar ook door de eigen werking meer aan te passen aan de noden en behoeften van ondernemers, wil VLAIO nu dé gids zijn om bedrijven en ondernemers beter en gerichter te begeleiden.”

Businesscasegerichte aanpak

In een nieuwe aanpak speelt VLAIO voortaan — onder de noemer van de businesscasegerichte benadering — nog beter in op wat de klant écht nodig heeft. Daaraan staan langer niet de producten en diensten, maar wel de noden en behoeften van de ondernemer centraal. Zo is het mogelijk dat ondernemers met hun businessplan langskomen, waarna bedrijfsadviseurs bekijken welke mix van instrumenten of diensten dát specifieke bedrijf nodig heeft.

Bernard de Potter, administrateur-generaal van het Agentschap Innoveren & Ondernemen: "Voor de ondernemers is VLAIO het aanspreekpunt van de Vlaamse overheid. Wij zijn het best geplaatst om hen te informeren over o.a. overheidsmaatregelen, vergunningen of groei en innovatiemogelijkheden. Maar ook voor alle andere ondernemersvragen kan de ondernemer bij ons aankloppen. In dat geval formuleren we een eerste advies en gidsen we naar de juiste hulp."

VLAIO Netwerk verlaagt drempel tot ondernemerschap

Die nieuwe werking wordt versterkt door het VLAIO Netwerk dat spelers uit diverse sectoren bundelt. Samen zetten ze zich in voor hetzelfde doel: de drempel tot ondernemerschap verlagen en een vruchtbaar klimaat creëren voor ondernemend Vlaanderen. Het gaat daarbij om partners als belangenverenigingen en federaties, kennis- en onderzoekscentra, cluster- en werkgeversorganisaties, lokale besturen en overheidsinstellingen, maar ook private dienstverleners zoals banken, boekhouders en consultants.

Bernard de Potter, administrateur-generaal van het Agentschap Innoveren & Ondernemen: “We hebben het VLAIO Netwerk samen met onze partners opgezet. Door samen te werken en ervaringen te delen zorgen we allemaal voor nieuwe ideeën, nieuwe synergiën en nieuwe opportuniteiten. We willen een brede, inspirerende community vormen waarin elke partner een mogelijke toegangspoort tot advies en begeleiding is, dat is ons 'no wrong door'-principe. VLAIO trekt de kar van het VLAIO Netwerk en speelt de rol van facilitator. We verbinden de netwerkpartners en bevorderen de kennis van elkaars producten, diensten en expertises via een gevarieerd jaarprogramma van activiteiten die informeren en samenbrengen."

VLAIO werkt vandaag al met tal van partners samen – structureel, via gesteunde projecten of als losse samenwerking, met of zonder financiële ondersteuning door VLAIO. Het VLAIO Netwerk wil uitgroeien tot een duurzaam platform waarin alle Vlaamse actoren elkaar vinden, inspireren en samenwerken om succesvol te kunnen ondernemen en groeien. Vier basisbouwblokken vormen daarbij het steunpallet: O&O, investeren, opleiding en advies. Op termijn wil Vlaanderen zijn eigen systeem uitbouwen tot hét ecosysteem voor innoveren en ondernemen in Europa, met een internationale uitstraling en aantrekkingskracht.

FAQ-bar op weg naar ondernemers

VLAIO roept ondernemers via een grote mediacampagne op om niet met vragen te blijven zitten. Bernard De Potter: "Gedreven ondernemers zijn voortdurend bezig met hun onderneming en zitten ongetwijfeld met heel wat vragen over hoe het nog beter kan. We willen elk van hen oproepen om contact met ons op te nemen, omdat we er samen met onze partners voor zorgen dat plannen werkelijkheid worden. Via advies, coaching, kennis, subsidies of financiering." Om dat duidelijk te maken en om de nieuwe werking bekend te maken, rekent het agentschap op printadvertenties in dagbladen en magazines, een radiospot en onlinecampagnes via sociale media, online bannering en e-mailing.

Om de nieuwe werking te presenteren én om in dialoog te treden met ondernemers, reist de FAQ-bar — een koffietruck met een bedrijfsadviseur — van VLAIO vanaf vandaag in vijf etappes heel Vlaanderen rond om ondernemers op weg te helpen. Na een bezoek aan Mechelen (Campus, 14 maart) stopt de FAQ-bar nog in Haasrode (Research Park, 15 maart), Genk (C-Mine, 16 maart), Zwijnaarde (Technologiepark, 19 maart) en Ieper (Iepers Businesspark, 20 maart).

Contact opnemen met VLAIO kan via www.vlaio.be, het gratis nummer 0800 20 555 of info@vlaio.be.

Meer info

Thomas Pollet, woordvoerder minister Muyters Tel 0474 69 56 08

Karolien Goossens, communicatie VLAIO Tel 0486 68 50 39

Sigrid Vanspauwen, RCA, Tel. 0496 04 63 98 I sigrid.vanspauwen@rca.be